// arthitectural / Interiors / .PSLAB | Pier Luigi Restaurant

.PSLAB | Pier Luigi Restaurant

Interiors .PSLAB | Pier Luigi Restaurant

.PSLAB | Pier Luigi RestaurantThe site

.PSLAB’s primary aim was to create a feeling of continuity between the individual spaces that comprised the site. The spaces were secluded from each other with the tile and ceiling being the only repeating pattern. The restaurant’s ceiling was somber and adorned with L shaped brass sheets. A major insertion that was both simple and fit with the existing features was needed to avoid encumbering the space. The space utilized elements such as wood and brass and incorporated dark colors so the team selected materials that worked with those elements when designing the concept. In the lower-level wine cellar the dome-shaped ceiling required a concept that incorporated a technical system to ensure functionality of the design, producing a design constraint.

.PSLAB | Pier Luigi Restaurant

© .PSLAB

.pslab product response 

A major insertion was made to the restaurant’s ceiling, in the form of circular-shaped drums. These lighting products were unimposing and did not conflict with the existing pattern created by the L shaped brass sheets, available across the restaurant’s ceiling. The material used for these products was meticulously chosen so as not to interfere with the existing elements in the space. All lighting fixtures were set in a combination of brass and black powder-coated finishes to go along with the restaurant many features. .PSLAB overcame the constraint of the secluded spaces by creating continuity through the method of placement of the circular drums to create axis. The circular drums were dropped to the level of the brass sheets extension, creating the effect of a one-level ceiling.

.PSLAB | Pier Luigi Restaurant

© .PSLAB

The restaurant’s wall that was exposed to the outside through vitrines had box-shaped seating areas that required an additional source of light. .PSLAB created a 2nd layer of lighting with the installment of wall-mounted fixtures in the interior walls that engages viewers as they walk by. The bar and seafood stand needed a source of light that would be concentrated. Light suspensions were lowered to be closer and highlighted these two delectable sections.  In the wine cellar, .PSLAB installed lighting fixtures that responded to the circular dome-shaped ceiling. .PSLAB followed the curvature of the ceiling and placed lighting fixtures aligned to be parallel to the seating areas. From the wine ceiling, there descended a series of long, elegant black metal rods and each rod supports a brass disc with a light source at its center. .PSLAB inserted at the edge of the rod a system of flexible installation to ensure fixtures hung down where the ceiling was not flat and ensuring alignment with the section’s central axis.

.PSLAB | Pier Luigi Restaurant

© .PSLAB

Conclusion
The end-result achieved in Pier Luigi Restaurant was a direct outcome of the open dialogue between .PSLAB, Pier Giorgio Antonetti and the Lisi family. This project holds as a true testament to the bespoke approach .PSLAB follows whenever working on a new project. The established and continuous dialogue allowed for a smooth collaboration and got the architect to place his trust in .PSLAB to create a lighting response that would be in cohesion with his vision for the renovation of the space. The products that were used in Pier Luigi Restaurant, simple and somber, responded well to the constraints and characteristics of the space. They provided a sense of continuity between the very secluded sections, creating unity and harmony within the divided space. These fixtures, conceived according to the restrictions of the space, is in harmony with the concept created by the site’s architect, giving the space the same recognition as the restaurant’s well-established reputation.

Location: Rome, Italy
Designer: .PSLAB 
Project name: Pier Luigi Restaurant
Design Practice: Pier Giorgio Antonetti

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Fundació Sorigué will explain to the architectural public its soon to be realized project, PLANTA. The building PLANTA will be constructed in a working quarry located in North East Spain, near Barcelona. The materials for the building will literally be harvested from the very ground it will soon occupy, and transformed on site to become […]


more