// arthitectural / Architecture / Rossetti + Wyss Architekten AG | Trublerhütte

Rossetti + Wyss Architekten AG | Trublerhütte

Architecture Rossetti + Wyss Architekten AG | Trublerhütte

The Site

The 14-year-old Trublerhütte is burned in November 2005 due to a technical defect. As the existing foundation and the premises have taken in the basement by the little fire damage, the City Council decided to rebuild the new Trublerhütte on the existing base. Situated on a sloped clearing cabin the cottage is virtually surrounded on all sides by tall trees. The proximity to the city center, the traffic-convenient location and the adequate number of parking spaces amidst the idyllic surroundings is still the ideal place for social gatherings.

Rossetti + Wyss Architekten AG | Trublerhütte

© Jürg Zimmermann

Access is on the north by leading Uitikonerstrasse and the branching off forest road. Over the subsequent forecourt guests arrive by the stairs on the south-facing macadamization and the main floor. The Function Room is indoor and outdoor space at the same time – open the gates to the large-scale demand for forest interior. In addition to interesting insights and outlooks to the immediate surroundings, the lodge offers sufficient shade on hot days and when it rains a dry, covered shelter.

Rossetti + Wyss Architekten AG | Trublerhütte

© Jürg Zimmermann

The building

The building as a prefabricated lightweight construction, is placed on the existing basement. Large, archaic gates determine the appearance of the new hut. With their help, the interior can be linked at different degrees of attachment to the forest. The claim to the Function Room is to provide an outlook for each seat: The orientation of the openings on all sides allow visual contact to the forest from any seatposition. With open doors to offer spectacular views and the natural light makes an artificial lighting in the interior superfluous. The forest is in the interior to life, making the new lodge suddenly united with the forest. The weather-protected outdoor areas of the main floor either expand the interior or increase the flexibility in operation. The cottage is out of service, the gates close and the hut is protected against vandalism. Additional completed premises ensure a smooth operation: In the north staircase connects the hard space with the underlying toilet facilities, to the east is the professional kitchen, in the south offers an outdoor storage space for storing furniture and in the west the wooden structure houses the fireplace and a storage for firewood.

Rossetti + Wyss Architekten AG | Trublerhütte

© Jürg Zimmermann

The material

The wooden construction unit is mainly made with wood from the surrounding forest. The Trublerhütte takes not only through proper building structure, but also by the choice of material directly related to the surrounding forest. The materials are largely left raw. The timber is Spruce with different surface qualities realized:
Ceiling: Massive, sawed tree trunks, 40 by 40 cm, length up to 9m
Gates on the outside: Planed formwork beam construction
Floor: grinded boards on joists
Walls: Massive, grinded multilayered plates, 14-18cm
Inlays to the wooden structures are consistently realized in raw steel. This applies to the lighting fixtures, the fireplace and the kitchen splashbacks. An entertaining friendly and durable design has been taken into account in the work surfaces in the kitchen and the bar. Here, the use of stainless steel in accordance applies. In the area of the lower floor in the concrete structure befalls an appreciation by a coat of paint (interior) or glaze (exterior walls). The color scheme reflects the daylight and artificial light conditions. While in the outer space only a slight color unifies the socket in complementary colored aprons appear in the interior.

Rossetti + Wyss Architekten AG | Trublerhütte

© Jürg Zimmermann

The Operation

The Trublerhütte is space for festivity and celebration, and can be also increasingly used during the day. Versatile layouts allow different uses. The generous window openings provide the interior with natural light. Through sliding doors the degree of openness of the cabin can be adjusted as needed and the intensity of connecting the interior to the surrounding forest as well. The following operational requirements were particularly considered in addition: The stairs to the basement is designed as an internal connection. This provides the visitors the vertical connection within the cabin. By the projection of the hut to all sides the base is protected from the weather and it is also a canopy at the lower entrance on the west side. The existing outdoor seating on the south side of the cottage is increasingly placed on the loggia with the interior in relationship. Even in bad weather, the cabin can be opened generously to the environment, so the subscription to the forest is maintained.

Rossetti + Wyss Architekten AG | Trublerhütte

© Jürg Zimmermann

The construction

The new structure consists of a solid wood construction of prefabricated elements. The simple rawness of the materials dominates the  appearance of the new hut. The wooden flooring will be replaced by cantilevered beams on top of the existing base building. This allows a thermal bridge-free isolation of the main room as well as the technically perfect replacement of timber construction from grown terrain. The building envelope is made air-tight, the heat loss of the heating time is minimized. The edge of the roof protects the entire facade and recessed gates in front of a strong, irregular weathering.

Rossetti + Wyss Architekten AG | Trublerhütte

© Jürg Zimmermann

From the roof executed in solid trunks advantages for the climate of the interior result. The massive tree trunks inhances a temperature phase shift to external influences. Thanks to an efficient prefabrication of the main elements in the plant, the construction time on site was minimized. This also leads to minimal emissions at the building site so that its flora and fauna is protected. A design, which contributes to the ecological and sustainable construction bill.

Location: Schlieren, Zurich, Switzerland
Architecture: Rossetti + Wyss Architekten AG
Project leader: Verena Meissner
Collaborators: Claudio Sticca, Chantal Zwingli, Klaus Müller
Supporting structure: Ingeniería Dr. Lüchinger + Meyer Bauingenieure AG
Electro planning: Zürcher Elektroplanungen AG, St. Gallen Switzerland
Building physics: Bakus Bauphysik & Akustik GmbH
Execution: April 2007 / March 2008
Photos: Jürg Zimmermann

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

It is projected to locate the Tennis club on the 1.5 hectare area, on Istra riverside, in one of the most picturesque districts of Moscow Suburbs. The project presumes, beside five open air courts, the creation of a large sports and recreational infrastructure incorporated in one vast complex. Complex and very elongated building, is formed […]


more