// arthitectural / Architecture / Roth Architecture | Northbridge House

Roth Architecture | Northbridge House

Architecture Roth Architecture | Northbridge House

Northbridge House is a contemporary dwelling located on the North Shore of Sydney, nestled in an Australian Bushland setting. The dwelling is approximately 350sqm and is designed to accommodate a modern family of four and their dog, including a home office to allow the owners to work from home, a pool and generous gardens.

Roth Architecture | Northbridge House

© Murray Fredericks

Roth Architecture | Northbridge House

© Murray Fredericks

Roth Architecture | Northbridge House

© Murray Fredericks

The site slopes steeply away from the street, which allows the dwelling to nestle into the landscape, creating a private leafy oasis to the rear. The experience of entry and the transition from the city and suburbia to the rear oasis is central to the design of the home.

Roth Architecture | Northbridge House

© Murray Fredericks

Roth Architecture | Northbridge House

© Murray Fredericks

Roth Architecture | Northbridge House

© Murray Fredericks

The exterior of the house is constructed from a robust masonry base and lightweight zinc and timber cladding above, offering a contemporary interpretation of the traditional Australian brick home. The transition into internal spaces is delineated by delicate timber joinery crafted from local Australian hardwoods that pick up the warm and natural tones of the surrounding bushland environment.

Roth Architecture | Northbridge House

© Murray Fredericks

Roth Architecture | Northbridge House

© Murray Fredericks

Views of the bushland are carefully framed from within, while filtered light from timber screens creates a dynamic and joyous internal environment that is constantly evolving throughout the day. The whole project took just under two years and was completed in May 2013.

Location: Sydney, Australia
Architect: Roth Architecture
Project name: Northbridge House
Year: 2011-2013
Photos: Murray Fredericks

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The 250sqm site runs east to west and is surrounded by two buildings, a perimeter wall and open on the western side. Initially the ground was pretty level and laid to paving blocks allowing access to the buildings but serving not much purpose and fairly static. The project took 3 months to build during the […]


more