// arthitectural / Architecture / Simon Gill Architects | Fishing Lodge

Simon Gill Architects | Fishing Lodge

Architecture Simon Gill Architects | Fishing Lodge

Simon Gill Architects | Fishing LodgeIntroduction

Simon Gill Architects completed the fishing lodge at Batak, Bulgaria, in the summer of 2012. The 290 m2 building is divided into two sections with one half of the house built into the hillside and the other rising above ground in an insulated tower-like volume. The secluded house overlooks a large beautiful lake with vast forests lying close behind.

Simon Gill Architects | Fishing Lodge

© Courtesy of Simon Gill Architects

Simon Gill Architects | Fishing Lodge

© Courtesy of Simon Gill Architects

The lake of Batak lies 1400 metres up on the north western slopes of the Rhodope Mountains in Southern Bulgaria, surrounded by great forests of pine and spruce. The historic town of Batak was at the centre of world affairs in 1876 when an Ottoman atrocity in Batak caused Russia to declare war on Turkey and British pro-Turkish foreign policy to wobble.

Simon Gill Architects | Fishing Lodge

© Courtesy of Simon Gill Architects

Simon Gill says “Our aim was to create an enchanted place that would resonate with the great natural beauty and rich culture of its location. We felt it essential that the house created a presence that connected both to the landscape and Bulgarian traditions, rather than just creating a mute abstract object standing as something ‘other’ in the landscape. And this included reducing the impact of the house on the surrounding environment as far as possible.”

Simon Gill Architects | Fishing Lodge

© Courtesy of Simon Gill Architects

The end result is a house that celebrates the ordinary activities of Bulgarian life; a fountain in the centre of the principal space offers refreshment after the climb up the hill, a gargoyle drains water from the roof, and a table built into the fabric of the house offers dining with unique views over the lake. A sense of sleeping in a warm burrow is created internally. In the above-ground volume of the house the main fireplace is deliberately oversized to emphasise its importance on evenings when the temperature drops way below zero, and timber lined walls evoke visual warmth. In the underground part of the house the banking of the earth is visible through a large window as the floor gently ramps down beside it.

Brief

The brief was for a four bedroom holiday house that could be used as a base for fishing trips on a lake which the site overlooks. The area has an extreme climate, so the building’s form needed to cater for the particularities of the location. During summer temperatures can reach 40C whilst during winter temperatures often sink to minus 20C at night, with a metre of snow not uncommon.

Simon Gill Architects | Fishing Lodge

© Courtesy of Simon Gill Architects

The topography of the site was also particularly challenging. The grounds slope lies at a 1:5 gradient and because of the tall trees surrounding the upper part of the site, very little direct sun falls on the house through most of the day. The house was planned to lie north of the lake so the windows facing the lake would provide beautiful views but no direct sunlight.

Solution

A practical solution to retaining heat in the winter and staying cool in the summer is to build underground. The four bedrooms and the bathrooms have been built into the hillside to maintain a constant temperature, with windows facing the lake to make the most of the view.

Simon Gill Architects | Fishing Lodge

© Courtesy of Simon Gill Architects

The living, kitchen and dining areas, where more light was required, are located in a highly insulated volume on a plinth above ground level in order to catch as much sunlight as possible. This part of the house had to stretch upwards to provide sunlight for solar panels without cutting down any trees. The curved volume is clad in dark charred timber to blend in with the surrounding landscape, lessening the impact on the natural setting as well as reducing the surface to volume ratio. The timber cladding reflects the traditional architecture of Bulgaria.

An intimate, cosy space is created inside by the curved form Simon Gill Architects used for the living areas. A strategy of ‘spatial bottlenecks’ was used throughout the design of the house – a fusion of traditional and modernist planning. This approach created both a flow of space, and yet a house full of individual places – situational locations for doing things, rather than a modernist ‘pure’ space that reluctantly tolerates the activities of life in its abstract reduction.

Simon Gill Architects | Fishing Lodge

© Courtesy of Simon Gill Architects

A snug dominated by a large fireplace occupies the ground floor of the volume, along with the dining area which sits in an oriel window projecting from the main volume. The dining area combines expansive views and yet close conviviality with banquet seating, a norm in traditional Bulgarian culture where socialising and entertaining occurs around the table conductive to conversation fuelled by food and alcohol. On the first floor of the above-ground volume lies an open sitting room and study area, its desk provided with a window offering views into the forest behind the house.

Features

The building forms an alternating void and solid which helps integrate it into the mountainside; the aspiration for this came from the desire to create a precise balance between the man-made and the random, loose geometries of nature. The rearmost walls of the house push and pull in and out of the hillside, interlocking it with the topography of the site whilst the bathroom dormer windows are turned eastwards to bring morning sunshine on to the showers and bath so that, even underground, there is a feeling that the spaces are responding to the sunshine above.

Simon Gill Architects | Fishing Lodge

© Courtesy of Simon Gill Architects

The projecting roof partially wraps around a terrace which creates a sheltered barbecue area, a popular aspect of Bulgarian culture in the summer with many traditional houses offering a similar feature. The roof also acts as an effective windbreak to the terrace area as well as creating a sense of intimacy amidst the expansive surrounding landscape. In fact the house celebrates many of the elements of buildings that deal with the weather: visitors to the house walk under a large gargoyle that drains the roof in order to reach the entrance, steel chimney caps keep rain out of the flues, large roof overhangs prevent snow drifting against the walls, the tall lightning conductor points at the sky and solar panels are treated as part of the overall composition rather than hidden away.

Simon Gill Architects | Fishing Lodge

© Courtesy of Simon Gill Architects

The house is heated by radiators and underfloor heating, powered by a wood burner. The strategy for heating in the underground section has bedrooms being heated by radiators with, in places, thick internal walls helping to isolate them from the circulation spaces. The latter have under floor heating with the intention that they are kept at a lower temperature. Solar panels are used for the majority of hot water. As the building will have intermittent use, it is required to heat up reasonably quick on arrival which meant that high thermal mass was not appropriate. A medium approach was therefore taken, using concrete floors with tile or wood surfaces with walls of plastered thermal blockwork.

Simon Gill Architects | Fishing Lodge

© Courtesy of Simon Gill Architects

Simon Gill Architects | Fishing Lodge

© Courtesy of Simon Gill Architects

About Simon Gill Architects
Simon Gill Architects is a London based practice that aspires to create thoughtful, bespoke buildings that provide convenience and delight. Simon Gill believes that buildings should be enchanting and seeks poetic solutions for them that relate to, and resonate with, their context and purpose. Prior to setting up Simon Gill Architects in 1997, Simon studied, and was later visiting critic at the University of Westminster. He has won the Rome Prize for Architecture, as well as being shortlisted for the RIBA Silver Medal and spent a year at the British School at Rome studying the relationship between villas and their gardens in the late sixteenth century.

Location: Batak, Bulgaria
Architect: Simon Gill Architects
Executive architect: RTConsult
Client: The Petkov & Gill families
Structural engineer: RTConsult
Main contractor: Construction management by Evgeni Petkov – the client was the project manager organising all trade packages as well as carrying out carpentry, joinery and various other works himself
Project name: Fishing Lodge
Begun: July 2009
Completed: July 2012
Gross internal floor area: 290 m2
Total cost: £150,000

Digg This

 

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

A concept put forward to the New World First Ferry Services Limited to reclaim activity to the surrounding neighborhood of Whampoa. Location: Hong Kong, Kowloon – Hung Hom Bay at the south of Lily Mansion (Phase 9), Whampoa Garden, China Design Company: MA2 Project Name: Fluid Formations _ Hong Ferry Terminal Project Completion Time: Concept […]


more