// arthitectural / Concept & Competition / solus4 | SNCI NYC Tower

solus4 | SNCI NYC Tower

Concept & Competition solus4 | SNCI NYC Tower

Sustainable Vertical Neighborhood Proposed

This iconic 950 foot tall residential tower is proposed for a micro-urban site in New York City. Designed by solus4, an architecture and planning  firm, the tower is a vertical neighborhood creating an efficient and valuable use for a small and otherwise underutilized water’s edge site. Uniquely, the tower is designed by solus4 using their SNCI principals (Sustainable Neighborhood Collaborative Initiative). Applying these principles to a vertical neighborhood requires the full engagement of the design team, the building team, the financing team and the owners.

With a cross-section of G plus 55, there are 50 full-floor four bedroom plus apartments planned at approximately 3,000 square feet each served by high speed destination selective elevators. The distinctive shape of this tower comes from its innovative structure and energy generating systems. The entire structural system, designed by LeMessurier Consultants, is in-situ concrete with flat slabs supported by columns and shear walls embedded in the extruded core shaft leaving large portions of the perimeter free for the 14 foot floor to ceiling glass.

The exterior glazing makes up one of the tallest proposed hybrid double glazed skins. While the initial intent of the double skin is to enhance the thermal barrier thereby controlling heat gain in the summer and heat loss in the winter, an interesting added benefit will be the chimney effect at the external surface.  Strategically placed mini-turbines take advantage of the vertical air movement to generate supplementary power. Balconies at each floor provide exterior space for the resident while adding a variable shading screen to further control glare and heat gain. Temperature controlled window shading with personal preference overrides will provide for individual comfort requirements in any season.

The 950 foot tall blade mast is cantilevered off the concrete frame. Its entire outside surface as well as certain portions of the exterior glazing is covered with transparent thin film photo voltaic panels projected to provide – in combination with other passive and active sustainable systems, the majority of the power requirement for the building. Initial calculations show the building generating excess power at certain times of the year thereby a possible source of income to the residence owners. Keeping to the SNCI principles for energy savings strategies, the building will have no parking except for a quantity of all-electric cars in a variety of model configurations (sedans, SUVs, mini-cars, etc.) that will be garaged on-site and owned and operated by the common ownership of the residences using a card access system.

The balconies, in addition to providing living space and shading, also act as rainwater collectors. The rainwater, rather than being shed to the street, will be harvested and added to the grey water recycling system. Along with fully integrated energy management systems, each apartment will have its own mini-plant for comfort control, domestic water and recycling thereby ensuring a stand-alone capability and reduced reliance on central systems.

The street level base of the tower will include – in addition to the entrance/exit to the all electric car garage – a multi level common social space including neighborhood retail and food outlets, mini-produce market, terraced cafes, recreation, gym, swimming, museum/gallery space and office/studio space for residents.

Not only will this building provide residences with outstanding views in an outstanding location convenient to all parts of the City, but will also place the owners of the residence in the forefront of low impact and sustainable communities.

Location: New York City, USA
Architect: solus4
Date: June 2011
3D Visualization: Tangram 3DS LLC

Digg This


Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The owners of this house asked us to name the house as ‘House of Respect and Happiness’. It was just full one year since they were married. Though they weren’t 20s, they were very strong and fresh, just as cornlian cherry quaking by chilly spring wind. They met at a seminar, got married, and the […]


more