// arthitectural / Architecture / ss.mm design | 28 pentelis

ss.mm design | 28 pentelis

Architecture ss.mm design | 28 pentelis

ss.mm design | 28 pentelisThis new construction consists of seven apartments, two of which are two-storied flats. The site is long and narrow and faces a public square. The building is placed along the diagonal axis which materializes as a concrete wall upon which several volumes are attached. That way, all apartments -even at the back- have view to the square and to the landscaped garden of our site.

ss.mm design | 28 pentelis

© Costas Kontos

ss.mm design | 28 pentelis

© Costas Kontos

ss.mm design | 28 pentelis

© Costas Kontos

The building is broken into two main volumes, connected through a common staircase, steel and glass, mass. The front volume is kept as low as possible in order to appear as a private house - it belongs to the land owner family- and to allow for the back volume to have better views, ventilation and sunshine.

ss.mm design | 28 pentelis

© Costas Kontos

ss.mm design | 28 pentelis

© Costas Kontos

An elemental Bauhaus language is chosen (plastered solid volumes in different tonalities, corner or horizontal openings, parapets with horizontal metal sections at some balconies) which is commented with contemporary counterpoints (u-glass on two- storey architectural projections of the duplex apartments’ staircases, glass parapets without frames).

Location: Athens, Greece
Architectural designss.mm design | Savvas Sarafidis, architect eng., Melpi Magklivera, architect eng.
Project name: apartment building @ 28 pentelis st.
Structural design – supervision: George τsionis, structural eng., Chrysostomos Kokkinos, structural eng.
Mechanical design: Anthony Magkliveras, mechanical eng.
Mechanical supervision: George Moutoussis, mechanical eng.
Photographer: Costas Kontos
Lot area: 658,87 sq.m.
Building area: 1290 sq.m.
Design date: 2006-2007
Construction date: 2008-2010

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Introduction Egue y Seta has once again managed to avoid blank solid walls to favour semi-transparent partitions made of greenery as a more sensuous and bland alternative. With their latest project the studio has proven that just about 10 linear meters of walls are more than enough to articulate the more private areas of the […]


more