// arthitectural / Architecture / Steven Holl Architects | Two short films on the Sliced Porosity Block

Steven Holl Architects | Two short films on the Sliced Porosity Block

Architecture wg88msw0g8qprugj

wg88msw0g8qprugjSteven Holl Architects in collaboration with Spirit of Space has created two short films on the Sliced Porosity Block – CapitaLand Raffles City, completed in November 2012 in Chengdu, China. Filmed in November 2012, A Conversation with Steven Holl presents Steven Holl on site as he explains the design concept. The film Sliced Porosity Block explores the project in its urban context and as a public space in the city of Chengdu.

In the center of Chengdu, at the intersection of the first Ring Road and Ren Ming Nam Road, the Sliced Porosity Block forms large public plazas with a hybrid of different functions. Creating a metropolitan public space instead of object-icon skyscrapers, this three million sq ft. project takes its shape from the distribution of natural light. The required minimum sunlight exposures to the surrounding urban fabric prescribe geometric angles that slice the exoskeletal concrete frame of the structure. The building structure is white concrete organized in six foot high openings with earthquake diagonals as required, while the “sliced” sections are glass. The large public space framed in the center of the block is formed into three valleys inspired by a poem of the city’s greatest poet, Du Fu (713-770), who wrote, “From the northeast storm-tossed to the southwest, time has left stranded in Three Valleys.” The three plaza levels feature water gardens based on concepts of time—the Fountain of the Chinese Calendar Year, Fountain of Twelve Months, and Fountain of Thirty Days. These three ponds function as skylights to the six-story shopping precinct below.

Establishing human scale in this metropolitan rectangle is achieved through the concept of “micro urbanism,” with double-fronted shops open to the street as well as the shopping center. Three large openings are sculpted into the mass of the towers as the sites of the pavilion of history, designed by Steven Holl Architects, the Light Pavilion by Lebbeus Woods, and the Local Art Pavilion. The Sliced Porosity Block is heated and cooled geo-thermally with 468 wells at 90 meters deep. The large ponds in the plaza harvest recycled rainwater, while the natural grasses and lily pads create a natural cooling effect. High-performance glazing, energy-efficient equipment and the use of regional materials are among the other methods employed to reach the LEED Gold rating.

Location: Chengdu, China
Architect: Steven Holl Architects

 

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

This house occupies a narrow plot located in a new residential area. The slender shape and the sloping roof stand out in the landscape as a wedge ascending against the slight slope of the land. The residence is located in Lorquí, a small town in Southern Spain surrounded by a landscape shaped by eroded hills […]


more