// arthitectural / Interiors / Studio Associato Archiplan | Dori Shop

Studio Associato Archiplan | Dori Shop

Interiors Archiplan Studio | Dori Shop

Archiplan Studio | Dori ShopThe project was realised between 2011 and 2012 in Arona (NO), Italy. The goal was to locate a Dori store in an old building in the historic center of town. The area was carachterised by an irregular plan, which had to be regularised. The choice of Archiplan Studio was to locate a new wrapping. So the irregular plan of the area is recomposed with the introduction of this new wrapping which, warping the soil, is superimposed on the existing walls, so introducing a new geometry able to regulate and redefine the borders.

Archiplan Studio | Dori Shop

© Archiplan Studio

Archiplan Studio | Dori Shop

© Archiplan Studio

Archiplan Studio | Dori Shop

© Archiplan Studio

The false ceiling adapts to the development of the perimeter walls, absorbing the irregularity of the space with two variable section side slits. The perspective axis generated both by the wrapping and the ceiling is completed by a neutral background on which images are projected to develop dynamicity within a regular and absolute space.

Archiplan Studio | Dori Shop

© Archiplan Studio

Archiplan Studio | Dori Shop

© Archiplan Studio

Archiplan Studio | Dori Shop

© Archiplan Studio

The brushed oak is the only material used for the floor, the covering and the cash counter and it is meant as a neutral element conceived to bring out the displayed items. So the ground buckles up, turning into wall and becoming a container for the clothes, the screen at the back closes off the perspective while the moving images animate the space.

Location: Arona (Novara), Spain
Designer: Archiplan Studio
Completion Time: 2011/2012
Project name: Dori Shop
Client: Dori Première – Private Client
Occupancy Area: about 60 sq. m.
Design materials: Oak Wood
Photographer: Studio Associato Archiplan

 

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

Concrete envelops the building, like weathered skin tanned by Portugal’s climate. The skin has wrinkles and flaws that trap the light. This denotes its strength of character. Below the day zone exposed to air and light, lies an underground family room. It acts as a rest-stop before reaching the bedrooms. The sofa invites us to sit […]


more