// arthitectural / Architecture / Sven Matt | House for Gudrun

Sven Matt | House for Gudrun

Architecture Sven Matt | House for Gudrun

Sven Matt | House for GudrunFinding peace, freedom and nature. This is what mattered most to Gudrun, and by building her own little house on the countryside she got there one step closer. However, an extremely tight budget remained, focussing on the most necessary in terms of floor space and construction was essential. The result is a „two-room-appartement“ made from prefabricated timber elements based on a concrete foundation.

Sven Matt | House for Gudrun

© Björn Matt

Sven Matt | House for Gudrun

© Björn Matt

Sven Matt | House for Gudrun

© Björn Matt

A large living space, two small bedrooms and the entrance are organised around a central core containing the bathroom and technical installations. Four large openings create unique views into the surrounding landscape. According to their orientation – private or public, varying in size and position, with or without parapet, each deeply cut opening has its own characteristic.

Sven Matt | House for Gudrun

© Björn Matt

The surrounding walls are „thick“- containing a kitchen, closets and a desk. A wardrobe and a small place for reading are integrated into the central core. The remaining space is left for individual furnishing. Changing from bright to dark, shiny to opaque, wide to narrow.

Sven Matt | House for Gudrun

© Björn Matt

Here is where she lives. A large window to the west offering an idyllic view on the ambient landscape, an entrance leading to her neighbours and everything arranged around an essential core of water and fire. Sitting on the wooden terrace, she finds peace and nature, receiving regular visits of neighbours and not so regular visits of rabbits, foxes and deer.

Location: Mellau, Vorarlberg, Austria
Architect: Sven Matt
Site Area: 300 sqm F
Floor Area: 90 sqm
Budget: 170.000€
Design Year: 2007-2009
Construction Year: 2009-2010
Photographs: Björn Matt 

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

This mixed-use development consists of a 5-storeys retail podium and retail basement of 74,800 sq m and two SoHo 86 m-tall towers housing 1040 individual units. It will bring a fresh air of contemporary urban lifestyle to this outskirt area of Shanghai. The shopping environment with its fluid sequence of spaces, atriums and corridors is […]


more