// arthitectural / Architecture / Toni Girones | Beach House in Ses Oliveres

Toni Girones | Beach House in Ses Oliveres

Architecture Toni Girones | Beach House in Ses Oliveres

Toni Girones | Beach House in Ses Oliveres The secular action of Cadaqués population interpreting the natural space and setting out the stone terraces in a dry process for the planting of olive trees and grapes, it is a morphologic characteristic of “Cap de Creus”. The course of time and the scanty means, they thought a technique and trace the system ground rules that optimize the natural resources.

Toni Girones | Beach House in Ses Oliveres

© Aitor Estévez

Toni Girones | Beach House in Ses Oliveres

© Aitor Estévez

In an olive grove placed at the limit of “Ses Oliveres” beach and a certain distance of the old part of the village, is where that residence is projected. The stone terraces are parallels a the old stream that canalize the “tramontana” dry wind and, following the slope turn to west to receive the freshness of “garbí”… walls between 40 and 70-cm-high that with separations between 4 and 5 metres help to exceed the original drop of the topography, placed to continue the line of minimum slope.

Toni Girones | Beach House in Ses Oliveres

© Aitor Estévez

Toni Girones | Beach House in Ses Oliveres

© Aitor Estévez

 

About 15 olive trees, 10 pines, 5 cypress and 2 mimosas, form the vegetal mass that crosses the plot from the east to the west, leaving a north gab that, as one, answer to the more elevated heights since where we meet again the sea.

Toni Girones | Beach House in Ses Oliveres

© Aitor Estévez

Toni Girones | Beach House in Ses Oliveres

© Aitor Estévez

Toni Girones | Beach House in Ses Oliveres

© Toni Girones

The house do not use up all the regulatory height because it searchs the horizon between the ground and the olive leaves. New horizontal planes from the old stream since the overhead of the plot turned up, passing through a ground floor that, as a gab inside the dig rock and the pre-existing olives, has a good thermal inertia and crossed ventilation agreed with the dominant winds. The structure of the bearing wall is drawn up tangent to the original structure of the agricultural construction… The terraces that were removed to build the new topography go back adapting itself to other needs, taking roots of the act of living again in the place.

Location: Cadaqués, Girona, Spain
Architects: Toni Girones
Architect in charge: Toni Gironès Saderra
Project name: Beach House in Ses Oliveres
Area: 394 sqm
Year: 2012
Photographs: Aitor Estévez, Toni Girones
Collaborator: Maria Canel
Technical architect: Carles Quirch
Structural engineer: Estudi Xv S.C.P
Services: Oriol Vidal Ingenieria S.L.P
Promotor: Private
Construction engineer: Serinyana Gispert Valentin
Budget: 424.753,00 €

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The artist was looking for a sanctuary – a place with surrounding beauty to recreate and to be inspired from. This was found in a house on the open fields behind the famous Louisiana Museum of Modern Art in Humlebæk. Placed in rural surroundings, near the water, it was perfect! So the reconstruction of the […]


more