// arthitectural / Architecture / Torafu Architects | House in Inokashira

Torafu Architects | House in Inokashira

Architecture Torafu Architects | House in Inokashira

Torafu Architects | House in InokashiraThis is a part of the project of renovating a whole company house located near Inokashira Park into a condominium. At a glance of the one huge concrete space just after the room having been taken down and of the polka dots which the plaster bonds had left, both the client and we took to the room. We decided to carefully minimize what we added to the room for living. By reducing as many obstructions as possible, we aimed to produce the space where the residents can feel the light coming through the windows, and can live with the revolution of the four seasons.

Torafu Architects | House in Inokashira

© Daici Ano

Torafu Architects | House in Inokashira

© Daici Ano

We drew the line which travels all within the house by painting the upper half and the lower half of the walls in different colors, in order to create a sense of always being in a big room. On the lower half of the concrete wall we applied hydrophobic coatings, and as to the wall covered by OSB (Oriented Strandboard) we painted in white the lower half only once, and the upper half twice so that the border line would be delicate. Since the color of the lower half, where a child might touch, is slightly thicker, dirt and stains will not stand out.

Torafu Architects | House in Inokashira

© Daici Ano

Torafu Architects | House in Inokashira

© Daici Ano

The works of art displayed in every room add spice to the quiet tone of the house made of concrete and steel. We used 5mm-thick iron plates for the bathroom wall, and gave the corridor side of the wall the function of a whiteboard so that the residents could make the best of the rather small space. The one big room is mildly partitioned by the gray color painted on the cut ends of the wall openings.

Torafu Architects | House in Inokashira

© Daici Ano

Torafu Architects | House in Inokashira

© Daici Ano

We balanced with scrupulous care what we left as they were and what we remodeled. We thought the unostentatious design could produce a space that would become a background of the residents’ living and the furniture by making the most of the virtue the house had originally had.

Location: Tokyo, Japan
Architect: Torafu Architects
Principle use: House
Production: Tanaka Tsuki-Zo
Building site: Mitaka Tokyo
Total floor area: 75.3m2
Design period: 2005.02-05
Construction period: 2005.06-08
Photo: Daici Ano

Digg This

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The project consists on two houses for two brothers who wanted to have their private areas but also a common area. The land is situated in front of the Durrat al Arous beach in Saudi Arabia. The climate in this area is extremely hot especially in summer. Whereupon we considered several ideas that could allow […]


more