// arthitectural / Concept & Competition / Torsten Ottesjö | KLOSTER

Torsten Ottesjö | KLOSTER

Concept & Competition © Christian Stromqvist

© Christian StromqvistKLOSTER is a strip of land on the west coast of Sweden designed by Torsten Ottesjö. Two years ago he selectively cut trees from the landscape to create a vision for what the rolling southern ends of the scandinavian fjords could look like. He wanted to open up the landscape to provide an experience, to selectively allow trees to flourish to over time create a place which accentuated the rolling characteristic of the landscape. The idea is that cattle would be allowed to freely graze, slowly transforming the former forest floor to a grassland and with fertile gardens.

© Christian Stromqvist

© Christian Stromqvist

© Christian Stromqvist

© Christian Stromqvist

Situated on this 62 acre property, Torsten Ottesjo together with Christian Strömqvist and David Relan have conceptualized an idea of luxury. Two houses are situated above a slope leading down to a dock and private beach, and are aligned to incorporate the ideal light conditions for the morning and scandinavian evenings respectively. The structure of the complex is the curling of a leaf – a single surface extended above itself. It is the extension of a floor into a building. Buildings which are built facing the rise and fall of the light in summer. Windows which will diffuse light in at all times of the day and the play of perspectives. Kloster is an idea – built for a new class, a new market – It is complex, beautiful, biomorphic.

© Christian Stromqvist

© Christian Stromqvist

It considers its environment and can house physical manifestations of online networks. It is a centre, a place where we believe that networks of people could meet during conferences, banquet dinners, residencies or summer residences, which would allow for the understanding of what a house placed within a landscape could be. The aim is to provide a means of inspiration. Kloster can be adjusted to any needs, but maintains its place, it’s context. It is an environment – landscape and housing – designed for how we move, and how we may meet and we believe that considering these factors might change the depth of the meeting. Kloster is a new opportunity for connected living.

Location: Sweden
Architect: Torsten Ottesjö

Digg This

 

 

 

 

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The GI multi-family housing is located in the south-east of the town of Pergine Valsugana, Ischia and on a slope. The building has three apartments, an apartment on each floor, the last of which is a duplex. From the large windows one can enjoy a beautiful view of Caldonazzo lake, the light is excellent all […]


more