// arthitectural / Architecture / x architekten | Oasis

x architekten | Oasis

Architecture x architekten | Oasis

x architekten | OasisTask:

The office for pastoral care in the diocese of Linz, to be located on the site of the steel company voestalpine, is to serve liturgical as well as secular purposes. The plot of land lies as a “no-man’s-land” between main roads and industrial estates and is in need of a new strong character.

x architekten | Oasis

x architekten | OasisConcept:

The study of man and work within the steel company led to a complementary addition to the site through its “built landscape“. Existing woodlands serve as a conceptional starting point, an “oasis for the people”, and the new built landscape retains this character by being embedded within a hillside. Conventional church buildings would not be able to achieve their independent meaning in this area as the voestalpine’s site is mainly dominated by relatively high buildings.

x architekten | Oasis

x architekten | Oasis

x architekten | OasisImplementation:
The building’s main artery, which cuts into the hillside, runs towards the entrances and widens as it approaches the green space, finally leading up to the woods along a sloping surface. The embankment, made of dark slag-stone, is either poured into the embankment or processed as pebble dash. The cross, the edge of the wood and meadow as well as the wooden shed are situated up against the edge of the building. The planting increases in density starting from the lawn, via a diversity of plants, towards the coniferous forest. Climbing the roof via walkways and stairs, one passes the steel car port as well as the garden associated with the apartment and youth area.

x architekten | Oasis

x architekten | Oasis

x architekten | OasisThe “built landscape” concept also determines the interior. The “ravine” divides the functional areas including offices, meeting room and workshops from the social and religious areas including cloakroom, bar, event room and the chapel. The recessed “bell court” radiates a contemplative mood with its squares and its bell placed at ground-level. The hollow space under the bell serves to distribute the sound (like the bell in the mining shaft).

x architekten | Oasis

x architekten | OasisA wooden and white coated shell divided into triangles unites the chapel, event room and bar as the main rooms of the social area. This crystalline geometry creates an important meaning encompassing Saint Barbara as patron saint of both pastoral care and mining. Two sliding walls enable a choice of separate or connected rooms for different events. The open room as a whole inhabits the chapel and bar and thus establishes a unique openness and integration.

Location: Wahringerstraße 30, Linz, Upper Austria
Architectx architekten 
Client: Diocese Linz
Premises:4.843 m²
Start of planning: February 2008 Built-up area: 840 m²
Completion: Summer 2011
Art in construction: Gerhard Brandl Pictures: David Schreyer, Rupert Asanger

Digg This

Digg This

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

  Sergey Estrin Architectural Studio with Baker & McKenzie project has become the Best Office Award 2014 winner in Lighting Design nomination. Motion towards light has become the main motif in well-known international low firm’s Moscow office interior design. Baker & McKenzie, a successful worldwide law company, needed a spacious and respectable bureau. The company […]


more