// arthitectural / Architecture / 1+1>2 International Architecture JSC | Suoi Re Multi-Functional Community House

1+1>2 International Architecture JSC | Suoi Re Multi-Functional Community House

Architecture 1 1 2 International Architecture JSC | Suoi Re Multi-Functional Community House

In Vietnam, about 60 million people live in rural areas, 14.5% of whom are living in poverty. At the project’s site – Suoi Re village, Cu Yen commune, Luong Son district, Hoa Binh province, all the year round, most villagers have to travel to town to earn their living. Those who stay stick to their farming job to survive. The struggle for a better life makes them exhausted. They don’t have any time to care about education or the cultural and spiritual enrichment of their own as well as of their children.

Besides, the increase gap between urban and rural areas due to the urbanization and the economic development has made the social relationship increasingly loose and be in danger of disintegration. In the remote villages, the spaces for communal activities, kindergartens, health care stations, post offices, libraries seem to be luxuries. If there is any of those, it is very temporary, formalistic and unidentity.Our multi-functional community house was created in this context. It has good Feng Shui, leans on mountains, avoids storms, flash floods and faces towards the valley.

The overall spatial structure is organized in chain. Front space is the open courtyard, where holds the outdoor activities. The main living space lies in the middle part, consisting of two floors. Upstairs is a kindergarten combining with library, meeting areas… The function interlock flexibly. Wide veranda with lawns act as a green cushion with high visibility. Ground floor is designed to fit the concave slopes. It can avoid east northern monsoon (which is very dry and cold in the winter) and collect east-southern monsoon ̣(that makes the house warm in  winter and cool in summer). Space leads to the mountain and bamboo forest. On the ground floor, villagers gather, doing the sidelines. Especialy, young children and the elderly may be staying here during the very cold or hot times of the years…

The idea of having a convection wind tunnel, the ellipsoid open space, the grass steps, slopes taper, exposure roof make all those connect with the front and the back, the interior and the exterior, the upstairs and the downstairs, creating a continuous chain of open space.

The majority Kinh people and the minority Muong people have lived in harmony in the land of acculturation for a long time. Therefore, morphological of the house has inherited the structure of five-room traditional house of Kinh people as well as traditional stilt house of Muong people.

Structure idea is simple, economical, utilizing the availability of local materials and following this principle: unity in diversity contrast.   Ground floor is made of rugged-stone wall, bamboo doors, fine-bamboo ceiling those make people feel warm and balance in the house. Upstairs is made of brown and smooth rammed-soil wall with heavy stones beneath, bamboo frames, palm leaves roof. Solar cell system, filter rainwater collection tanks, monsoon, power-saving LEDs, five-compartment septic tanks which is not polluted. They are the test solutions of green architecture, energy efficient and friendly environment.

The villagers build their own homes. They will enjoy the efficiency of space and the utility of each element: stone, earth, bamboo, leaves, air, wind, sun, jungle sounds. Hopefully once this work is carried out, It will strengthen the bonds of community, contributing to the consolidation, maintenance and development of regional identity.  This is a direction, can take the experience and replicate the model for rural midland area.

Location: Vietnam
Architect: 1+1>2 International Architecture JSC

WAF Awards 2011Shortlisted in Civic and Community Category

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more