// arthitectural / Architecture / 24H architecture | The Twins Science Park

24H architecture | The Twins Science Park

Architecture 24H architecture | The Twins Science Park

24H architecture | The Twins Science ParkWithin in de urban scheme of KCAP – Kees Christiaanse for the Science Park in Amsterdam, 24H>architecture was commissioned to make a proposal for one of the five housing projects, called ‘the Twins’. The location is situated between the Oosterringdike and the Caroline Mac Gillavrylaan. 24H’s proposal for the two apartment blocks, 18 and 15 storeys high, house a total of 87 dwellings. Two L shaped volumes slide under each other and are connected through a plinth containing housing and parking.

24H architecture | The Twins Science Park

© Boris Zeisser

24H architecture | The Twins Science Park

© Boris Zeisser

24H architecture | The Twins Science Park

© Boris Zeisser

The smaller west tower sits flush upon the east tower, opening up views to and creating the entrance from the dike and the street, as well as providing access to the parking. The east tower is standing on the ground and allows direct access to the houses on street level. Its main entrance and lobby establish a visual connection between the dike and the Caroline Mac Gillavrylaan, with vertical circulation located in the middle.

24H architecture | The Twins Science Park

© Boris Zeisser

24H architecture | The Twins Science Park

© Boris Zeisser

24H architecture | The Twins Science Park

© Boris Zeisser

The facade is made up of a fine grid of slate and glass. Variations in colour from brown to grey as the towers rise connect the building to the elements: brown at the bottom, where the towers root up from the ground; and grey towards the top. The windows have irregular shapes. Throughout the process these windows were named after the mathematical toy, the Tetris cube. Views are magnificent also lying in bed or sitting on your sofa. The skin tapers outwards at specific parts of the towers to create a noise barrier due to the nearby railway.

Location: Amsterdam, the Netherlands
Architect: 24H  architecture
Design: Maartje Lammers, Boris Zeisser with: Fieke Poelman, Sabrina Kers, Sandor Marks, Ben de Lange, Gerben Vos, Olav Bruin, Susan Hoekstra, Nora Rittmuller, Sara van Apeldoorn, Jacopo van der Horst, Saman Saffarian, Sabine Simon, Marie Allard-Latour, Arnout Verweij, Klasien Visser
Client: Heddes Vastgoed
Construction: ABT bv
Fire/building physics/noise advisor:  Peutz bv
Installation: ILEX Installatiemanagement bv
Contractor: Heddes Bouw & Ontwikkeling B.V.
Programm: 87 houses with parking
Planning
Design: 2004 – 2007
Construction: 2009 – 2012
Completion: January 2012
Floor area: 14000 m2 (gross square meters)
Photographs: Boris Zeisser or Heddes
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more