// arthitectural / Architecture / 3LHD | House J2

3LHD | House J2

Architecture 3LHD_House_J2_photo_Damir_Fabijanic_01

3LHD_House_J2_photo_Damir_Fabijanic_02

The family house for a young couple with children is located in the green residential part of the city of Zagreb. The former family house was built in the 1950’s on a steep hill slope and did not fully use all the advantages of the site nor did it meet the requirements of contemporary living standards. The beautiful view to the city and large garden was not valued appropriately.

3LHD_House_J2_photo_Damir_Fabijanic_08

On both sides the site is bordered by a street and a high building. These contextual facts determined the concept and the shape of the new project. The “L” layout with closed fronts „protects“ the house from the street and the neighboring building. At the same time the garden has been redesigned with all the main rooms in the house oriented towards it.

3LHD_House_J2_photo_Damir_Fabijanic_04

3LHD_House_J2_photo_Damir_Fabijanic_05

3LHD_House_J2_photo_Damir_Fabijanic_03

The living room, dining room and kitchen form a unique space and together with a swimming pool are built into the ground. In this way, being at the same level and separated from each other by a glass wall they bring the garden into the house. The house entrance is above, at street level, together with garage, storage, closet-space and studio. The family area is above the entrance space along with the living and dining rooms.

3LHD_House_J2_photo_Damir_Fabijanic_13

3LHD_House_J2_photo_Damir_Fabijanic_14

3LHD_House_J2_photo_Damir_Fabijanic_12

The materials used for the façades correspond to the spatial organization of facilities. The living and dining spaces are separated by glass walls which completely open the living space to the outside; on the other hand, the bedroom walls are alternatively paneled by wooden boards.

Architect: 3LHD
Project team:
Saša Begović, Marko Dabrović, Silvije Novak, Tatjana Grozdanić Begović, Irena Mažer, Marin Mikelić
Collaborators:
Paula Kukuljica, Lucija Staničić, Marija Babojelić, Ivan Palijan
Location:
Čačković street 9, Zagreb, Croatia
Geo-location:
45-49-8 north, 15-59-32 east
Program:
family house
Project type:
commission
Site area (m2):
687
Gross floor area (m2):
396
Footprint (m2):
159
Entry level (m):
201,5
Client:
private
Start of planning:
2005
Completion:
2007

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

 

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more