// arthitectural / Concept & Competition / 3XN Architects | University building in Stuttgart

3XN Architects | University building in Stuttgart

Concept & Competition 3XN Architects | University building in Stuttgart

3XN Architects | University building in Stuttgart3XN’s vision to create an open, inspiring and social learning environment for a new technical faculty wins competition with 25 entries. It is the ambition that the new building for the technical faculty of the German university Duale Hochschule Baden-Württemberg (DHBW) is to be a lighthouse project for academic learning – an innovative and productive learning environment in which students, teachers and industry representatives can meet.

3XN Architects | University building in StuttgartTransparency and communication have been key concepts in 3XN’s winning project, which is designed as a “vertical campus” to support the university’s goals of self-awareness, innovation, functionality and profitability. The future-oriented faculty building symbiotically gathers a number of institutions that until now have been scattered around Stuttgart

3XN Architects | University building in StuttgartThe building is located close to Stuttgart city centre in an area characterized by a variety of universities and educational institutions, residential buildings and green spaces, giving potential for the building to support a rich and active urban life. The building enhances this potential by leaving room for new urban spaces in the form of three squares, which e.g. will allow the university café to have an outdoor dining area. The pentagonal building has an open and transparent facade divided into a number of horizontal bands, which have been split thus marking the main entrances and producing cantilevers and both open and covered terrace. This feature gives the building identity and a sculptural expression.

3XN Architects | University building in StuttgartThe central atrium in the building’s core has a number of functions: it is a social meeting place, which also ease orientation and wayfinding for the building’s users and visitors. Along with the spiral staircase that goes all the way to the top floor, the atrium further creates vertical communication between all levels and functions. An important element for social interaction is the “bridge” – a connecting element for all three main entrances, which because of its central location also can be used as a general passage. The room division of the individual floors is designed in order to ensure that each room has as many applications as possible and can be used across the various disciplines being taught. Several spaces facing the atrium have been left open to ensure informal and social meeting spaces.

 

Location: Hegelstraße, 70174 Stuttgart, Germany
Architects: 3XN Architects
Client: The Federal State of Baden-Württemberg, Vermögen und Bau, Amt Schwäbisch Gmünd
Function: University building
Gross Floor Area: 25,000 m2 / Net floor Area: 15,000 m2
Capacity: 2,500 students
Budget: 57,000,000€
Award: 3XN won first prize in invited competition with a total of 25 invited companies. More than 130 applied for prequalification.
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more