// arthitectural / Architecture / _naturehumaine | Berri Residence

_naturehumaine | Berri Residence

Architecture _naturehumaine | Berri Residence

_naturehumaine | Berri ResidenceA couple with a passion for contemporary architecture wanted an extension to their 1940s duplex in Montréal. Their main request was to have the dining room at the heart of the house where family discussions would take place. The existing house had an un-insulated, poorly built extension that used the maximum allowable footprint on the site.

_naturehumaine | Berri Residence

© Adrien Williams

_naturehumaine | Berri Residence

© Adrien Williams

The solution was to demolish the previous extension and rebuild in its footprint. The approach was to maximize on its southern exposure and push the windows to their dimensional limit. The result is a pine-clad volume that has a certain lightness and transparency to it. A cantilevered steel box intersects the wood volume on the second floor and is punctured with a large corner-less window.

_naturehumaine | Berri Residence

© Adrien Williams

The strategic placement of the dining room at the rear of the house enables the blurring of interior and exterior spaces as it leads both visually and physically onto the backyard.

Location: Montréal, Canada
Architect: _naturehumaine
Team: Stephane Rasselet, Marc-Andre Plasse, Amelie Melaven
Type: Single family home
Intervention: Interior re-organisation and extension
Completion Date: 2012
Photo: Adrien Williams
Project name: Berri Residence
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more