// arthitectural / Architecture / _naturehumaine | Closse Residence

_naturehumaine | Closse Residence

Architecture © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams

This suburban home on Montreal’s south shore was built by the father of our client in the 1960’s. After over 50 years without having much work done, it was in need of some rejuvenation. The original house lacked natural light and had a series of closed rooms surrounding a central stair.

Plan RDC Plan deuxieme étage

The first move was to open the south facade with large glazed patio doors. Removing the original partitions lets the light penetrate deeply into the house. A new sculptural stair built of hot rolled steel, maple veneer, and frosted glass becomes the focal point of the house. The counter of the central island in the kitchen cantilevers 2.4 meters out from the cabinets becoming the dining table, uniting the preparation and eating spaces. Two pivoting glass doors close off the entry creating a winter vestibule. The immense stone fireplace was conserved and restored. It’s textured materiality contrasts with the purity of the new elements.

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

The exterior of the house was restored and repainted and the windows were replaced. A contemporary dormer was added to the roof of the house containing the two second floor bathrooms. The limited pallet of simple and bright materials unites this home.

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

Location: Rue Closse, Saint-Lambert, Canada
Architect: _naturehumaine
Type: Single family house
Intervention: Interior re-organization
Completion Date: 2014
Photographer: Adrien Williams
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more