// arthitectural / Architecture / _naturehumaine | Coleraine Residence

_naturehumaine | Coleraine Residence

Architecture COLORAINE-010

COLORAINE-003This project was completed for a developer/home builder at the intersection between Coleraine Street and a laneway in Montreal’s Point St-Charles neighborhood.

The basic program for this project required 2 row-homes on an 8.7m wide lot. After accounting for setbacks and other constraints, traditional planning approaches would have resulted in 2 long narrow houses, which severely lacked natural light. Our solution was to intertwine both units in a zigzag fashion, maximizing on natural light, and creating dynamic angular spaces. The two units intersect at the top floor to create an intimate space for a master bedroom, an office, and a terrace in each unit. This design was reinforced by the site’s footprint, which has a 75-degree angle at the intersection between the street and the laneway and further inspired the creation of angular forms and oblique perspective lines within the interior.

Coleraine-DIAGRAM-2

Coleraine-DIAGRAM-1The building is composed of a brick base, which relates to the neighborhoods vernacular, and is topped with a contemporary angular volume clad in steel that cantilevers over the base.

COLORAINE-002

COLORAINE-005The minimalist interiors each have a double height space with a suspended wood platform. The stair, wrapped in a black expanded-steel handrail, ascends to the master bedroom where a reading nook bathes in natural sunlight.

COLORAINE-012

COLORAINE-007

COLORAINE-006

Location: Coleraine St, Montréal, QC
Architect: _naturehumaine
Type: Duplex
Intervention: New construction
Area: unit A – 1610 sqft, unit B – 1525 sqft
Completion Date: 2013
Photo credit: Adrien Williams
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more