// arthitectural / Interiors / _naturehumaine | Drolet Residence

_naturehumaine | Drolet Residence

Interiors © Adrien Williams

A couple with a passion for cooking acquired a house on Drolet street right by Montreal’s Jean-Talon market.

© Adrien Williams

© Adrien Williams

They wanted to do a complete renovation and re-organization of the house and had 2 main demands: firstly they wanted a large kitchen island to be the focal point of the house, and secondly they wanted their living spaces on the second floor where they would benefit from more natural light, while keeping the more intimate bedroom spaces on the ground floor.

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

The front door opens onto a double height entry foyer where a sculptural stair draws the focus upwards. The lines of the stair invite the natural and fluid transition from the ground floor entrance to the living spaces above.

© Adrien Williams

© Adrien Williams

The open plan kitchen, living and dining room are found on the brightly lit second floor. These are all organized around a long linear island topped by a beautiful soap stone countertop. The island basks in natural light as a linear skylight follows its lines directly above. The skylight is interrupted by a monolithic range that protrudes from the ceiling above.

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

© Adrien Williams

A block of cabinets, clad in a mix of anigre veneer and lacquered doors, is recessed into the wall behind the island. This block conceals the fridge as well as other appliances, pantry storage and a powder room. Towards the back of the house, the island breaks-off, into a second island that cantilevers into a brightly lit corner becoming the family’s breakfast table. Here, a patio door leads to a large exterior terrace overlooking the backyard.

© Adrien Williams

© Adrien Williams

Location: Drolet Ave. Montreal, Canada
Architect: _naturehumaine
Type: Single family house
Intervention: Interior re-organization & extension
Area: 3000 sqft
Completion Date: 2014
Photographer: Adrien Williams
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more