// arthitectural / Architecture / _naturehumaine | Dulwich Residence

_naturehumaine | Dulwich Residence

Architecture © Adrien Williams

The clients had outgrown their 1920’s house on a large lot on Montreal’s south shore. They wanted a contemporary extension that would harmonize with their existing house and highlight and expose the structural brick.

The existing house and the extension were separated by a glazed volume where the vertical circulation of the house is located. The existing house was re-organized to better suit the needs of the clients, where the entry and living room make up the ground floor and the children’s quarters on the second floor.

© Adrien Williams

© Adrien Williams

Three double height spaces link the communal areas of the ground floor with the more private spaces of the second floor while maintaining a warm atmosphere in the house.

© Adrien Williams

© Adrien Williams

The extension is organized into 2 intertwining volumes.  A brick volume makes up the base and becomes the support for a steel clad volume that projects out into the backyard. The ‘sleeping basket’ is found at this projection where a large window frames the foliage. This becomes a space to relax and gaze out towards the garden as well as an area for the children to play while maintaining contact with the kitchen and dining spaces below.

© Adrien Williams

© Adrien Williams

Location: 371 ave. de Dulwich, Saint-Lambert, Canada
Architect: _naturehumaine [architecture+design]
Type: Single family house
Intervention: Interior re-organization & extension
Area: 2845 sq ft
Completion Date: 2014
Photographer: Adrien Williams
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more