// arthitectural / Architecture / _naturehumaine | Sorel Residence

_naturehumaine | Sorel Residence

Architecture Sorel_009

We were faced with the challenge of designing a contemporary single-family home in the middle of suburbia, amidst a sea of Victorian-inspired houses. The client purchased a vacant lot in Sorel, a suburb of Montreal, to be close to her family. She imagined a house that would stand out from its surroundings.

Sorel_004

Sorel_002The form of the house was created by offsetting 2 rectangular bars in plan, bridging over them with a gable roof and chamfering the corners. These chamfered cuts in the roof both create dynamic angular perspectives and create intimate covered exterior spaces such as the front entry and the screened-in porch. A small footprint of 1200 sqft was used on a generous sized site, leaving the existing trees undisturbed. The house was oriented perpendicular to the road, creating a semi-private wooded garden on the north side of the house.

Sorel_001

Sorel_013Southern light is brought in by two majestic skylights positioned at the center of the house. An angular yellow volume dividing the two skylights both warms the light, and diverts its direction.

Sorel_008

Sorel_012

Sorel_015

Location: Sorel, Quebec, Canada
Architect: _naturehumaine
Type: Single family home
Intervention: New Construction
Area: 2100 sqft
Completion Date: 2013
Photo credit: Adrien Williams
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more