// arthitectural / Architecture / _naturehumaine | St-Hubert Residence

_naturehumaine | St-Hubert Residence

Architecture 815-01_01_ph-Marc_Andre_Plasse

The clients wished to enlarge their 800sq-ft bungalow by adding a second floor to the existing structure. However, the poor conditions of the foundations quickly proved this option impossible. In turn, the architects studied the possibility to build an extension into the backyard.

Before

After

Two major constraints were to be found:

1) the Municipality forbade to construct higher than the existing roof membrane

2) the presence of rock 4-0 ft into the ground which made the construction of a basement very costly. From those limitations, an unconventional and affordable solution was developed: compressing the spaces on numerous split-levels to yield the desired rooms, with a stunning double height dining room and a generous provision of natural light.

The first gesture was to lower the new dining room to the level of the exterior terrace and to link it with the kitchen and music room through a vast open space. Suspended a top the dining room, a translucent reading cube emerges from the master bedroom.

L’architecte Marc-André Plasse présente la Résidence Saint-Hubert from Ordre des architectes du Québec on Vimeo.

Meanwhile, a light well ensures that direct sunlight reaches the dining room all day long. The kitchen is organized around an over-dimensioned central counter that becomes the focus of the social life in the house.

To meet the extremely tight budget, the selected building materials were deliberately left raw and untouched. The floor is covered mostly with an antic waxed maple flooring while the dining room uses fibrocement panels. The roof structure of the existing house was left exposed and painted in white to lighten up the spaces. The exterior back facade is covered with black pine planks with industrial corrugated steel sheet with galvalum finish.

Playing in a subversive manner with the numerous constraints, the architects yielded a unique project. Simple and modest, the St-Hubert residence offers nonetheless a rich spatial experience with generous and luminous spaces.

Location: St-Hubert street, Montreal, Canada
Architect: _naturehumaine
Photographer: Marc Andre Plasse

Award:
Marcel-Parizeau Award at the 2011 Awards of Excellence in Architecture presented by the Ordre des Architectes du Québec

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

via: v2com.biz

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more