// arthitectural / Concept & Competition / A Architectural Design | Turk Telecom Headquarters

A Architectural Design | Turk Telecom Headquarters

Concept & Competition A Architectural Design | Turk Telecom Headquarters

A Architectural Design | Turk Telecom HeadquartersThe new headquarters building for Turk Telekom will be a new symbol on main transportation axis in Ankara. It will be built in a campus among the existing buildings in Aydinlikevler. When new settlements started to be built at the south and west parts of the city, Aydinlikevler region started to lose value. In near environment, there are not any governmental or private prestige buildings, but only low residential blocks. Public transportation is provided by buses to the district. There are company shuttles serving to different regions of the city at certain times for the company employees.

A Architectural Design | Turk Telecom HeadquartersThe project area is held as a master plan rather than designing a single building. Two components of building program are the office tower and the horizontal block. The horizontal block consists of a conference hall, technical system halls, network operation center and data centers. Working stations are settled in office tower.

A Architectural Design | Turk Telecom HeadquartersTransparency, open office systems reflecting team works, use of interior gardens as social spaces and double skin facade are important subjects in this proposal. Building will be used by the employees of one company. The circulation and service units are placed at the sides. In central void, variable atriums at east and west sides and interior gardens are designed. Through the atrium, office floors contact with each other visually reflecting the team spirit of Turk Telekom. The floors that have gardens are mostly arranged to have meeting rooms and social spaces with eating facilities. The changing and dynamic structure of the company is taken into consideration and flexible working spaces are organized.

A Architectural Design | Turk Telecom Headquarters

A Architectural Design | Turk Telecom HeadquartersThe landscape of the campus is transported to the higher floors of the tower with the use of interior gardens. With the glass facades of the office spaces, maximum use of daylight is aimed because of its positive effects on human psychology and creating a more efficient working atmosphere. Double facade is designed to control the space temperature better, to ventilate the offices naturally and to create a barrier to noise and pollution. Motorized elements are designed at the exterior facade to create the circulation of natural air through the spaces. On the other hand the horizontal block takes controlled light from north through the roof. The wide canopy at the main entrance defines a semi-open urban plaza. The triangular surface looking towards the entrance plaza is adjusted as a media facade and a communication tool.

A Architectural Design | Turk Telecom Headquarters

A Architectural Design | Turk Telecom HeadquartersNatural materials are preferred in design. On the southern facade and roof, solar panels are designed to produce electricity. Gray water tanks are set in the building to recycle the water. After built, the office tower will be the most remarkable building both in the region and in the city. We believe the building will direct the urban transformation of the surrounding and will provide a great value increase in the region. It will be the highest office tower with 150m height in Ankara. Diagonal steel structure on the façade with a special lighting design, and the antenna will create the new silhouette of the city. Project is the winner of an invited competition by Turk Telekom in Turkey.

Location: Ankara, Turkey
Architects: A Architectural Design
WAF Entry: 2011
Photos: Ali Osman Ozturk
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more