// arthitectural / Architecture / A-cero | Balcony House

A-cero | Balcony House

Architecture A-cero | Balcony House

The architecture studio A-cero, led by Joaquin Torres and Rafael Llamazares, presents one of its latest projects, Balcony House in Madrid. This single family house has an area of 947 sqm2 arranged on 3 levels and located on an individual plot of 2100 sqm2 with a moderate slope and a prime location with natural surroundings, just 14km from the center of the capital.

A-cero | Balcony House

A-cero | Balcony HouseYou access the house by the main door that stands out for its high altitude, settled in black glass and black gloss steel. On the ground floor (entrance floor), you enter through a hall with double height which separates the house in two main parts. On this floor, on the left wing, is located the most public and service area. The kitchen with pantry, living room area and stairs which connect all floors.  On the right wing, you can find the master bedroom with dressing room and bathroom, and the guest bedroom.

A-cero | Balcony House

A-cero | Balcony HouseThe living room features a great height that gives a sense of spaciousness. A central wood block runs through the ceiling to the wall and becomes television container with hinged panels in the same finish that ends in a fireplace. This element also acts as a separator item for the dining room which has two tables for 8 people which can be combined into a table for 12. The whole room turns towards to the porch and pool area with large glass windows in black with openings, that allows a perfect interior – exterior communication.

A-cero | Balcony House

A-cero | Balcony HouseThe bedroom envolves a practical and comfort philosophy and has the particularity that the windows open directly to the outside pool. They have the same views to the extensive wooded area that sets up the environment of the plot. At the back you will find two generous closets open to a bathroom that stands out for its breadth, quality of finishes and elegant elements like the rest of the house. Upstairs, the same double height foyer extends with a glass walkway that ends up in a bookstore. On one side, there are a study area – office a cinema room and the two children’s bedroom suites.

A-cero | Balcony House

 

A-cero | Balcony HouseThe basement is reserved for installation rooms, utility rooms and iron, wine cellar and a large gym with a play area which connects directly to a porch with a sliding windows also connecting this area with the garden. This porch is developed as a dining area, barbecue and outdoor kitchen, visually connecting the inside of the pool with the top floor. The exterior of the house is designed with a curved sculptural image to add an organic value integrated with the environment, clad in white limestone and black glass. It represents an architecture rich in volumes, flat cuts and other aesthetic solutions which give meaning to the internal layouts and to the abundant light that floods into the house.

Location: Madrid, Spain
Architects: A-cero | Joaquín Torres and Rafael Llamazares
Project name: Balcony House
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more