// arthitectural / Architecture / A-cero & Joaquin Torres arquitectos s.l.p.| El Jardin de mi Hospi

A-cero & Joaquin Torres arquitectos s.l.p.| El Jardin de mi Hospi

Architecture A-cero & Joaquin Torres arquitectos s.l.p.| El Jardin de mi Hospi

A-cero presents El Jardín de mi Hospi (“My Hospital Playground”), one of the most special projects conducted by the A-cero studio, in close collaboration with the NGO Juegaterapia. This solidarity and altruistic project, has been carried out thanks to the collaboration of several donations from companies and organizations, as thousands of anonymous people.

A-cero & Joaquin Torres arquitectos s.l.p.| El Jardin de mi Hospi The construction of this garden is a pioneering project in Spain. Therefore, we wanted both humanize and improve the children and their families quality of life. This garden is located on the roof of the Maternal and Child building access in Universitary Hospital La Paz in Madrid. It is a space of 800 m2 of green areas, for playing and relaxing. The roof of the Hospital La Paz is structured through a series of circular elements that function as different living rooms and play rooms, formally linked to a winding path that runs along the roof, creating an itinerary that welcomes you to get in and to explore all the space.

A-cero & Joaquin Torres arquitectos s.l.p.| El Jardin de mi Hospi

A-cero & Joaquin Torres arquitectos s.l.p.| El Jardin de mi Hospi The whole roof is upholsteried with artifical grass and soft surfaces, where large pots that play the role of benches are highlighted. It is a place designed for meeting, for resting, reading… Another element that we have to highlight are the pergolas-table: circular mushroom-shaped tables provided with shadow. We also find along the entire deck illumination points, which in addition to its decorative effect they become resting points.

A-cero & Joaquin Torres arquitectos s.l.p.| El Jardin de mi Hospi The next phase of this project is to create therapeutic gardens on the terraces of building 2, devoted to each of the senses: the Garden of smell with aromatic plant species, the Garden of sight: with colourful plants; the Garden of taste consists of fruit vegetable species, the Garden of touch: plants with interesting textures, and hearing Garden: with species that generate different sounds when combined with the wind. It will also have a spread area, so the children can grow their own plants.

We access the cover by a sports rubberized floor, in which begins the journey of different play areas. The whole route has a safety rail of 1.80 m high, formed by gray and transparent glass panels, leaving a small maintenance corridor. In the panels closest to the entrance we see a large horizontal vinyl with the logo “El Jardín de mi Hospi” and Juegaterapia.

A-cero & Joaquin Torres arquitectos s.l.p.| El Jardin de mi Hospi We are in this area with mosaic cubes of Pixel XL. A mosaic with magnetic coating pieces that allows to vary the drawings, thereby creating a play and decoration element very dynamic and open. At the garden entrance we find two pots, in memory of two little patients that because their disease they couldn´t see the project finished. This first area is for younger children, where we can see anchored elements as the snail-shaped slide. It is located on a circular rubber surface, which connects to the rest of the journey inviting us to follow it. Following this path so colorful we get to a second area focused on the family. This is an area designed for meeting and relax thanks to the pots with trees. These large-scale pots allow the installation of trees and at the same time they function as benches. Here parents can relax on the pots-benches and in the light points, which serve as support.

A-cero & Joaquin Torres arquitectos s.l.p.| El Jardin de mi Hospi In this area and all around the route we find anchored figures with animal shapes to convey the sense of contact with nature. These “animals”, as the pergolas-table that we well discuss later, have been granted by the company Animala. The type of tree chosen for this project, as recommended by the allergists of La Paz, is the almond. Continuing the path we reach the third zone, intended for older children. Here you will find new pots, animals and two pergolas-tables of large dimension… so much so that they are visible from the outside. This space thanks to its wide surface allows the realization of different activities. The giant mushrooms have been designed to become circular tables provided with shade, where you can practice table games, drawing, painting, reading, etc.

Location: Spain
Architects: A-cero & Joaquin Torres arquitectos s.l.p. | Joaquín Torres director, Rafael Llamazares partner architect
Project name: El Jardin de mi Hospi (My Hospital Playground)
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more