// arthitectural / Architecture / AAd | YAK01

AAd | YAK01

Architecture AAd | YAK01

AAd | YAK01YAK01 is a new modernly designed house located on Yen Akat Road, Bangkok, Thailand. The house is specifically designed for a small modern family. It is composed of a 560 sq.m private land and 500 sq. m usable internal space. Even though the usable space of the land is limited, the client wanted a modern house with sun shades and rain protections as well as a large greenery area to enjoy.

AAd | YAK01

© Piyawut Srisakul

AAd | YAK01

© Piyawut Srisakul

After numerous hours of design planning and meetings, the architect proposed cantilevering practically half of the house over the ground floor area. This would liberate more space in the garden while following the regulations. The house is designed in L shape to enhance the usable space and green area. One side of the wall of the house is designed close to an adjacent plot of land to maximize the green space. The bathrooms, service areas, storages and staircases are designed as buffer zones to absorb the heat and provide more privacy for the main private space on the north.

AAd | YAK01

© Piyawut Srisakul

AAd | YAK01

© Piyawut Srisakul

Most of glass walls are also in the north of the house in order to receive natural sunlight since the northern sunlight is the least intense in Thailand. In addition, 50 percent of the land is an open space for gardening that can be visible from every angle. The swimming pool is positioned in parallel with the building to draw cool air into the house. The architect’s main concerns are to keep the building cool during daytime and provide cross-ventilation from opposing windows for every room. The layout not only satisfies the client’s need, but also provides a natural ventilation and generous outdoor area compared with that of a small plot with similar surrounding properties.

AAd | YAK01

© Piyawut Srisakul

The ground floor is arranged as a Thai traditional house design with a central courtyard that functions as a feature foyer and distributor before accessing to the main living space. A staircase enclosed in a glass box is floating over this underlying front garden as a main feature for the entrance.

AAd | YAK01

© Piyawut Srisakul

AAd | YAK01

© Piyawut Srisakul

The main living space is located in the center as the floating pavilion where the family can enjoy the outdoor garden and swimming pool. The living space directly connects to the terrace, the garden and the swimming pool with double -height folding windows that facilitate the fusion of spaces. The approach of situating a swimming pool in the back of the house produces a space that is diverse and suitable to various activities.

AAd | YAK01

© Piyawut Srisakul

AAd | YAK01

© Piyawut Srisakul

The master bedroom upstairs is entirely cantilevered over the whole length of front foyer. It is designed in a cubic shape to create feature architectural element. The design does not only enhance the aesthetic element but also provide shading to the residence in the same fashion as a traditional Thai house. To incorporate a modern feeling to the house design, the architect installed customized Silver Aluminum Extrusion Strip vertically on the wall of the master bedroom and master bathroom.

AAd | YAK01

© Piyawut Srisakul

 

AAd | YAK01

© Piyawut Srisakul

The strips make the house look like a silver box floating on a black granite sheet below. This Aluminum strips are also designed for air buffer insulation to cool down the main bedroom space. The other two bedrooms are located on another side of the house by extending on top of the swimming pool on a cantilevered concrete slab enclosed by a big glass wall with black aluminum cladding.

Location: Yen Akat road, Bangkok, Thailand
Architect: AAd | Ayutt Mahasom
Project name: YAK01
Year: 2011 – 2013
Interior Designer: Ayutt Mahasom
Landscape Designer: Ayutt Mahasom
Client: Rawin and Supamas Boonyanusasna
Site area: 560 sq.m.
Construction area: 500 sq.m.
Photographer: Piyawut Srisakul
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more