// arthitectural / Architecture / ACINTAarq | ALI

ACINTAarq | ALI

Architecture ACINTAarq | ALI

ACINTAarq | ALIThe project addresses the need to build an auditorium and a gymnasium at the Liceo Iberoamericano School, trying to make the most of the existing infrastructure. As part of the requirements, the auditorium should have capacity for 450 people, two basketball courts, warehouse and backstage. The project consist of a flexible space that offers the possibility of being a basketball court, an auditorium, or both; getting well adapted to the needs that emerge with everyday use.

ACINTAarq | ALI

© Miguel Angel Fuentes

ACINTAarq | ALI

© Miguel Angel Fuentes

Morphologically the building is a rectangular prism that has sliding doors in its north facade and hinged on the west facade (main), which function as portals. Both in order to have more efficient ventilation and lighting within the building and creating with it a visual continuity between inside and outside of the building when both sliding and hinged doors are opened. The roof of the building was sectioned in different zones and angles to optimize acoustics, lighting and lessen the amount of cubic meters of air conditioning needed to cool the building when it closes for an event in the auditorium.

ACINTAarq | ALI
© Miguel Angel Fuentes
ACINTAarq | ALI

© Miguel Angel Fuentes

The materials, mostly prefabricated, helped to make more efficient the building process, optimizing time and allowing the school activities to be almost non interrupted while building it.
In daily basis, the building will be completely open in its north and west facades, used as space for sports, playground, training or to use the climbing wall at the east. When it is used as sports field it has two configurations: using two courts simultaneously, the stand area is small but enough for practicing. When using only one field, the audience space may be wider, making possible to make special events such as championship finals or different sport competitions.

ACINTAarq | ALI

© Miguel Angel Fuentes

ACINTAarq | ALI

© Miguel Angel Fuentes

When it is only used as an auditorium , the building will be closed in its side walls, making it a confined space having the qualities of a school auditorium with capacity for 900 seated people. Finally, the space has the quality to fit simultaneously for both uses: auditorium and basketball court may be divided by using a curtain which is located in the middle of the court.

Location:  México
Design and construction: ACINTAarq
Year: 2011
Surface area: 1,490 m2
Photography: Miguel Angel Fuentes
Main façade artwork: Los Contratistas (Tomás Guereña and Isauro Huízar)
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more