// arthitectural / Architecture / ACXT Architects | Headquarter building for the Science Park of the University of the Basque Country (UPV)

ACXT Architects | Headquarter building for the Science Park of the University of the Basque Country (UPV)

Architecture E_04_15768_033_r

E_03_15768_029

The building, which is located in the Science Park of the University of the Basque Country, next to the university campus of Leioa, constitutes the main nexus between two worlds. It aims to be a meeting point between academia and industry.

The ground floor accommodates the main reception, meeting rooms and multipurpose rooms that provide service to the academic-business environment.

E_17_15768_045

E_12_15768_047
The vocation of union of the two realities is emphasized through the transparency of the curtain wall on the ground floor, creating a vision of the crossover of the campus and the science park, the concept of openness and communication. In turn, the ground floor is divided into two separate bodies with a passageway between them, further enhancing these concepts.

E_15_15768_046  E_13_15768_050
The upper floors are designed to accommodate both offices and laboratories. Open spaces have been designed without any inner elements and the vertical clearance considers the requirements for laboratory use. A window sill runs the entire length of the façade from north to south, encasing the installations to be distributed to the laboratory facilities. Large vertical conduits have been designed for the building installations to facilitate the progressive introduction of companies.

I_01_15768_004  I_02_15768_006
The unknown factor in terms of the number, type and nature of businesses that will occupy the building is reflected in the façade of the upper floors, forming an abstract volume which in turn enhances the concepts applied to the ground floor. The main façades on the north and south are composed of a double skin, consisting of a curtain wall on the inner face, and on the outer face, an expanded metal skin with a gateway for immediate maintenance. The expanded metal skin fulfils the functions of both solar protection and visual control of the proximity of the neighbouring buildings.

E_09_15768_031

The result is a building which is very bright in its interior despite the large expanse of expanded metal. The east and west façades are resolved with large vertical louvres that prevent direct solar radiation in the morning and evening.

E_05_15768_035  E_06_15768_037
We have designed a compact central nucleus of vertical communications, lavatory blocks and utility shafts, minimizing its size accordingly to achieve a usable surface area of 91.3% on the upper floors where companies will be accommodated.

On the roof, the building has a large installations platform which is raised to a height of one metre, allowing for maintenance and repairs without affecting functioning of the companies on the upper floor. This installations platform is directly connected to the utilities shaft or conduits which run throughout the building.

Below ground level are two floors mainly for parking, as well as meter rooms, and other installation which serve the entire Science Park.

I_15_15768_012

I_12_15768_008_r

I_06_15768_018_r

Location: Science Park of the University of the Basque Country (UPV), Leioa, Spain
Architect: ACXT Architects
Client: Parque Tecnológico, S.A.
Project architect: Gonzalo Carro
Other architects: Oscar Ferreira, Javier Manjón, Aintzane Gastelu-Iturri
Project Management: Gonzalo Carro
Costs: ATHOS (Pedro Berroya, Aitziber Goikoetxea)
Structures: Ángel Gómez, Alejandro Bernabeu
Environmental Engineering: Lorena Muñoz, Mikel Lotina
Lighting: Lorena Muñoz, Luz Bilbao
Public Health Services: Luis Alberto Ribacoba
Electrical Engineering: Lorena Muñoz
Telecommunications: Ibai Ormaza, Ignacio Alcazar, Isabel Luquin
Fire Strategy: Lorena Muñoz
CAD: Iñaki Zabala, José Ramón Rodríguez, Carlos Olmedillas, Imanol Eizmendi
Administration: Sonia López, Blanca Ugarte
Site Supervision: Gonzalo Carro
Construction execution management: ATHOS (Pedro Berroya y Aitziber Goikoetexea)
Construction management: Gonzalo Carro
Photographer: Aitor Ortiz
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more