// arthitectural / Architecture / ACXT Architects | Historical Archive of the Basque Country

ACXT Architects | Historical Archive of the Basque Country

Architecture 12982_01

12982_03

The building is located in María Díaz de Haro Street, close to the main avenue of the city of Bilbao, the Gran Via. The plot measures 20 metres between the party walls of the adjoining buildings by 70 metres deep, and forms part of one of the blocks of the Ensanche (widening of the city) of Bilbao.

12982_07

Below ground, the building occupies the entire plot. Above ground, the building is 25 metres deep, following the criteria established in the planning regulations.

The program is organized by floor, depending on the degree of access control of the different uses of the building.

The ground floor, first floor and part of the first basement floor are for free access public uses: the main lobby, reception area, and several exhibition rooms that can also be used as a multifunction space. Through the lobby on the ground floor, the garden is accessed, a space designed to accommodate different uses such as open-air exhibitions, a reading area or area for film projections.

12982_26

12982_27

On the second floor is the reading room and documentation consultation area, accessed by the public upon accreditation at reception.

On the remaining floors above ground are the administration areas, laboratories, and documentation processing areas. These are all non-public use areas. Below ground, and also for private use, are the document vaults, meeting rooms and parking facilities. These spaces are accessed directly from the street level by a car lift.

The main façade has been designed as a vibrating glass front that increases the perception of the building, breaking with the flatness of the street and emphasizing its location. The design seeks great transparency, allowing the workings of the building and the structure to be understood from the exterior. The outer glass skin is printed with extracts of texts from some of the documents preserved within the archive, in such a way that the building is not seen as sealed place, private and closed off from the citizen.

12982_11

12982_09

The interior façade has been designed with a language that tries to establish a formal dialogue with the rest of the buildings of the block, while retaining the contemporary character of the building. This façade and garden seeks to project a friendly image to the users of the courtyard, dignifying a typology normally uncared for in the buildings of the Ensanche.

In the interior of the building, we have opted for double height ceilings, with visible crossing points that will enrich the relationship between the different uses existing in the building. The planned work areas are clear, free of columns and flexible in order to facilitate adaptability to possible functional changes.

12982_28

12982_14

12982_17

12982_08

As much of the program has been developed underground, the use of natural light and ventilation has been maximized, in such a way that the lobbies to access the document vaults or garage, which is 20 metres below ground level, have natural light and ventilation. The nucleus of vertical communications and the nucleus of the lavatories of the building above ground level also have natural light. As a result, most of the spaces and areas of circulation are bright and pleasant.

12982_46

The walls of the basement, which occupies the entire plot, have been executed using the hydrofraise technique, allowing them to be terminated before excavation commenced on the rock terrain. This decision meant that the execution times of the basement works were shortened and effect of vibration on the adjacent buildings was significantly reduced. Some of the surrounding buildings are almost 100 years old.

12982_40

12982_42

12982_43

The primary use of the first three basement levels is that of a document archive, with capacity for 20 linear kilometres of shelving; equipped with an air conditioning system to control temperature and humidity, as well as a fire protection system using mist extinguishing.

A highly efficient air conditioning system has been designed which incorporates an enthalpy recovery and free cooling system, taking full advantage of the internal and external conditions to reduce energy consumption. In addition, in the courtyard of the block, a garden has been designed with vegetation around the air intake chiller which will help to cool the air in the hottest months of the year, allowing the system to function in a more efficient way.

The energy used for lighting is limited through the use of high-performance equipment and taking advantage of diffused light to illuminate all the areas of movement in the basements and garage, as mentioned above. Despite the depth of 20 metres, the use of light colours and light wells results in theses spaces being bright during daytime periods and not requiring artificial lighting.

Location: María de Haro, 3, Bilbao, Spain
Architect: ACXT Architects
Project director: Gonzalo Carro
Project architect: Gonzalo Carro
Other architects: Ion Zubiaurre, Javier Manjón, Oscar Ferreira da Costa
Project Management: Gonzalo Carro
Costs: Gabriel Bustillo, Fco. Javier Ruiz de Prada, Agurtzane Insa
Structures: Miguel Angel Corcuera, Romina González
Environmental Engineering: Álvaro Gutierrez-Cabello, Rafael Pérez, Mikel Aguirre, Lorena Muñoz
Lighting: Álvaro Gutierrez-Cabello, Miguel García, Susaeta iluminación
Public Health Services: Álvaro Gutierrez-Cabello, Lorena Muñoz
Electrical Engineering: Álvaro Gutierrez-Cabello, Miguel García
Telecommunications: Alvaro Gutierrez-Cabello Arce, Estibaliz Lekue, Ignacio Alcázar
Graphic Design: Natalia González Matrelle, Roberto Fernández de Gamboa, Inés Uribarren Rua
CAD: José Ramón Rodríguez, Carlos Olmedillas, Virginia Martín, Luis Miguel Escalona, Rebeca Pesquera
Administration: Sonia López, Blanca Ugarte, Rosa Gutierrez
Site Supervision: Gonzalo Carro
Construction execution management: Gabriel Bustillo
Photographer: Aitor Ortiz
Constructor: FERROVIAL Agroman SA
Area: 8.550 m2
Project, months: 12, Year: 2007 – 2008
Project execution, months: 37, Year: 11/2009 – 06/2013
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more