// arthitectural / Architecture / ACXT Arquitectos | Nuevo Estadio de Pasaron

ACXT Arquitectos | Nuevo Estadio de Pasaron

Architecture ACXT Arquitectos | Nuevo Estadio de Pasaron

Facing Pontevedra, on the other side of the river Lerez, an untidy urban setting has developed with a mixture of houses and amenities. It is an environment that demands clear actions that will regenerate the urban surroundings. The renovation of the old Pasaron stadium tried to liberate space on its perimeter in order to create new urban squares and green areas for the enjoyment of neighbours and to allow for an easier access to the stadium.

ACXT Arquitectos | Nuevo Estadio de Pasaron

© Héctor Santos-Díez

 

ACXT Arquitectos | Nuevo Estadio de Pasaron

© Héctor Santos-Díez

ACXT Arquitectos | Nuevo Estadio de Pasaron

© Héctor Santos-Díez

The pitch is at the heart of the proposal. Its geometry defines that of the whole set, which can shelter the estimated 11,000 spectators. The impossibility of playing the matches at another location meant that the renovation works had to coincide with the normal use of the stadium. The intervention was carried out in phases, successively demolishing and rebuilding the stands, the canopies and the existing uses on each of the sides. The new grounds have two superimposed perimeter stands, concentrating all amenities in a perimeter hallway which can be accessed from both the inside and the outside of the stadium.

ACXT Arquitectos | Nuevo Estadio de Pasaron

© Héctor Santos-Díez

ACXT Arquitectos | Nuevo Estadio de Pasaron

© Héctor Santos-Díez

The first stand towards the exterior is turned into a kind of plinth, which is open to the city and configures a perimeter annulus that allows for a clear access route to all other stands. A second stand seems to float over the previous one. The exterior space continues towards the inside forming a street with two levels. The planned amenities are located on the perimeter, open towards the exterior and the pitch. Their existence allows for an uninterrupted use of the building and the immediate urban environment. They form a vitreous ring that adapts the scale of the building to its surroundings.

ACXT Arquitectos | Nuevo Estadio de Pasaron

© Héctor Santos-Díez

ACXT Arquitectos | Nuevo Estadio de Pasaron

© Héctor Santos-Díez

Following an economy of means, the structure of the stadium is formed by concrete frames that rest upon a great wall-beam that defines the building’s envelope and configures a categorical image with random perforations and great projections that cover the exterior areas and shelter the entrances. The translucent roof allows for a uniform and faint inside illumination.

Location: Pontevedra, Spain
Architect: ACXT Arquitectos 
Project name: Nuevo Estadio de Pasaron
Client: Xunta de Galicia – Diputación de Pontevedra – Concello de Pontevedra
Project director: Galo Zayas
Project architects: Jesús Llamazares, Galo Zayas
Other architects: José Espada, Ismael Ameneiros, José Rodríguez Laiño, Daniel Dapena
Structures: Project: Alejandro Acerete, Raúl Lirola
Construction management:  Mecanismo S.L
Environmental engineering: Carolina Muñoz
Electrical engineering: José Manuel Germán
Telecommunications: Enrique Grandal
Site supervision: Galo Zayas
Construction execution management: Enrique Alonso, Carlos Urdampilleta
Constructor: Oreco S.A. 
Area: 19.975 m2, 214,784 ft2
Price per m2 constructed: 809,73 €/ m2
Price per seat (10.844 localidades: 1.453,70 €/ localidad
Photographer: Héctor Santos-Díez
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more