// arthitectural / Architecture / Affleck de la Riva architects | Landsdowne House

Affleck de la Riva architects | Landsdowne House

Architecture ©Marc Cramer

Located in Westmount, a privileged inner-city suburb of Montreal, Lansdowne Avenue is remarkable for both its heritage architecture and its particular topography. The street negotiates a series of steep inclines and plateaus at the base of Westmount Mountain.

©Marc Cramer

©Marc Cramer

©Marc Cramer

©Marc Cramer

As a semi-detached house on a hill side, the project is an essay in asymmetry. Westmount’s past as an Anglo-Saxon enclave within French Canada saw the local flowering of such historic styles as Arts and Crafts and Neo-Gothic. Both these styles used asymmetry and informality to distinguish themselves from the more rigid forms of French and Italian classicism. These traditions of informality are reinterpreted in Lansdowne House to celebrate the contrast between its detached and connected sides and its unique hill-side position.

©Marc Cramer

©Marc Cramer

©Marc Cramer

©Marc Cramer

©Marc Cramer

©Marc Cramer

Clad in the same black slate found in the neighbourhood’s historic homes, a corner bay-window on the street and a two-storey bay-window at the back of the house punctuate informally arranged planes of red brick. The two storey space behind the back bay-window, an open dining – living area, is the center of family life, shifting the focus of activities from the street to the rear of the house and the garden.

©Marc Cramer

©Marc Cramer

©Marc Cramer

©Marc Cramer

©Marc Cramer

©Marc Cramer

Location: Westmount, Quebec, Canada
Architect: Affleck de la Riva architects
Type of project: Residential, single family
Client: Richard Dufour
Project manager: Richard de la Riva
Design architect: Richard de la Riva and Gavin Affleck
Project team: Marie-Élaine Gibeault, Yannick Beauregard, Alexandre Cassiani and Serge Gascon
Interior designer: Richard Bélanger
Structural engineer: D.L. Turner Consultants
Budget: 750 000 $CA
Area of project: 3 800 ft2 / 350 m2
Project end date: 2010
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more