// arthitectural / Architecture / Affonso Risi Architect | House on Alabarda Street

Affonso Risi Architect | House on Alabarda Street

Architecture alabarda 06 living room (view to stairs)

alabarda 17 gardenUrban house (281 m² / 3 023 ft ²) in an upward sloping ground, narrow (9,00 m/ 32,47 ft) and long (50,00 m/164 ft). On the ground floor, one meter (3,23 ft) higher than the street, there’s an access, garage, studio and working areas. On this level , there’s also a little pool  filled with carps, from which  a flight of stairs in reinforced concrete emerges, leading  to the upper level, with all the house accommodations: access gallery, rooms, kitchen, verandas, office, 3 bedrooms and bathrooms. The office and the third bedroom open to the upper garden at the end of the ground.

alabarda 11 kitchen

 

alabarda 14 family room and office

alabarda 12 family room and officeThere’s a solarium over the living room and kitchen, with a lawn and a wooden deck, reached by the continuation of the stairs. A void was designed in order to diminish the strong predominance of the longitudinal over the transversal direction, where the carp pool and stairs are located, separating the building in two bodies. The volume with bedrooms (upstairs) and studio (downstairs) was painted red. Other external walls are white. The purpose was to visually enhance the house and, at same time, to harmonically insert it on the ground.

alabarda 08 living roomExternal aluminum doors and windows are painted white (electrostatic epoxy). Indoor floors have white cement plates and bookcases are made with ferro cement. All measures are controlled by the Golden Section and the entire plan looks for fluidity and continuity of spaces.

Location: São Paulo, Brazil
Architect: Affonso Risi Architect
Design Team:
William T.S.Miyagui and Frederico Sabella, arch.Lucas Bittar, Lineu Botta de Assis,
Completion date: 2008
Photographer: Paulo Risi
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr


Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more