// arthitectural / Concept & Competition / Agi Architects | Camouflage House

Agi Architects | Camouflage House

Concept & Competition Wooden House AGi architects_Rear View

Today more than ever, with the strict planning regulations and the economic crisis, it is essential to think about the effectiveness of the design, new means of production, standardization of architectural elements and their implications for society.
Wooden House  AGi architects_Front ViewAGi architects have designed a prototype specifically designed to be placed in natural environments, being integrated into the landscape and requiring minimal building actions. This object, nestled into the landscape will be covered by vegetation that will climb over its walls and roofs, allowing the architecture to fade into the natural environment.

The house makes reference to others such as The Ghost House by Philip Johnson, and Heidegger existentialist house, described in the Good Life film. It is also similar, from a conceptual perspective, to most pervasive ideas in the collective imagination as tree houses.

SP.14.0287_FD_14.07.15_Elevations_Page_1The project is organized through the juxtaposition of three program spaces. On one hand a central core in which wet-areas are located. On the other hand other two areas are set parallel at both sides of the central volume, including the rest of the living spaces. The central part works as a compact, effective and adaptable block.

SP.14.0287_FD_14.07.15_Elevations_Page_2The roof stands out as a significant element, referring to the country house, the cottage, the dream house. It brings together the three volumes and provides the project with a recognizable unitary image. The off-centered organization plan of the volumes generates two exterior covered areas (front and rear sided) that will act as entrance and living spaces.
SP.14.0287_FD_14.07.15_Elevations_Page_3Wood is as viable alternative or more than concrete and steel materials due to it is easily recyclable and a renewable raw material. The energy required to produce a cubic meter of structural wood is 50 times less than that required by the steel and a quarter of the concrete. So it is now more important than ever to make the best use of it and minimize the ecological footprint of any building.

SP.14.0287_FD_14.07.15_Elevations_Page_4In addition, since it is modular project from a carefully designed factory system, the optimization method and quality control of the manufacturing process produces minimal waste. The construction system used in the assembly of modules is much faster than any other, and allows reducing the amount of workers and materials at the working site.

SP.14.0287_FD_14.07.15_Plans_Page_1Using this modular system, AGi architects have designed a family home in which it is possible to find thousand possibilities of interaction. The technification of modular wood panels is not a limitation, does not impose the way of life but it facilitates its inhabitants achieving their goals and dreams; colonizing without interfering with the natural landscape; living in a remote and idyllic place to enjoy nature.

SP.14.0287_FD_14.07.15_Plans_Page_2

SP.14.0287_FD_14.07.15_Plans_Page_3

Location: Building plots
Architect: Agi Architects
Design Team:
Joaquin Perez-Goicoechea
Nasser B. Abulhasan
Daniel Muñoz
Carmen Sagredo
Name: Camouflage House – Wooden single-family house by AGi architects
Type: Residential | 153.38 sqm
Date: 2014
Cost: Per square meter: € 1,400
Basic Model: € 220,000
Premium Model: From € 250,000
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more