// arthitectural / Concept & Competition / Agi Architects | Cardiac Research and Rehabilitation Center

Agi Architects | Cardiac Research and Rehabilitation Center

Concept & Competition AGI -Cardiac-Center_Interior_Cafe

Kuwait Cardiac Research and Rehabilitation Center is a reflection on hospitals public image. Usually hospitals have negative connotations; therefore we make a proposal that will lead to a new and positive feeling.

The exterior façade is the most relevant element and the first connection with the patient. As a cultural building we propose a sculptural shape where two red “gestures” invite to enter the building in a good mood.

AGI -Cardiac-Center_Exterior01The interior is organized like a small city with different scales and hierarchies.

The main streets are the corridors where patients can be assisted in the different receptions.

The main waiting areas are like a Square with direct view to the main courtyards. With double and triple free height we have a big outside feeling.

AGI -Cardiac-Center_Exterior02The consults units are like apartments. The patients are received in a “living room” and addressed by a doctor in a private room. Each of those modules have only two consults to guarantee the maximum privacy and confidence with the doctors. All modules have a small courtyard to provide light, natural ventilation and privacy.

The services like swimming pool, gym and track are strategically located in the best locations of the “city” with direct view to the sea (the building is located on the beach). Those spaces are used to stress tests / rehabilitation, where we propose big windows and double free height to reinforce the “outside” sensation. With north orientation these spaces will have the best light.

AGI -Cardiac-Center_Interior_Ambulance-EntranceThe materials selection is based in functional and local conditions.

For the exterior / courtyards we propose materials prepared for the extreme Kuwait weather. The stone will define the sculptural shape and the red aluminum will generate hierarchies.

AGI -Cardiac-Center_Interior_ConsultFor the interior public spaces the stone (floors and skirting’s) will extend the exterior to the interior whilst white plaster will generate natural light. For the staff areas we selected Vinyl based in hygienic / esthetic concerns.

Kuwait Hospital not only cooperates with Cardiac diseases but also proposes to live with good feelings. 

AGI -Cardiac-Center_Interior_Main-Courtyard

Location: Al-Sulaibikhat, Kuwait
Architects: Agi Architects
Main Architects:
Nasser B. Abulhasan
Joaquin Pérez-Goicoechea
Salvador Cejudo
Architectural team:
Bruno Gomes
Juande Jimenez
Nima Haghighatpour
Hanan Alkouh
Stefania Rendinelli
Ana López Cerrato
Alfredo Carrato
Sara Abu Saleh
Project Name: Cardiac Research and Rehabilitation Center
Type: Health | 12.000 sqm
Date: 2011 – under construction
Client: Hisham S.Alsager
Cost: Confidential
Renders ext: www.idearch-studio.com
Renders int: www.modela2.com
Awards:
– Silver A’Design Award 2013 – “Architecture, Building and Structure Design” category
– Shortlisted for 2014 World Architecture Festival Awards – “Future Health Projects” category
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more