// arthitectural / Concept & Competition / AGi architects | New Sulaibikhat Medical Center

AGi architects | New Sulaibikhat Medical Center

Concept & Competition AGi architects | New Sulaibikhat Medical Center

AGi architects | New Sulaibikhat Medical CenterThe New Sulaibikhat Clinic building stands as a pioneer in the healthcare sector, where challenging issues such as privacy and security are addressed using a new model, where courtyards attached to the façade are the driving element behind this unique typology. The program occupies the entirety of the site, and from afar the building is viewed as a monolithic element solidifying its ground and creating a high walled fortress protecting from vandalism and maximizing privacy.
AGi architects | New Sulaibikhat Medical CenterThe courtyards are carved into the building, allowing for natural light into all the clinics. The concept of the façade generating light, views and ventilation is reversed; and the courtyards are brought inwards from the perimeter creating further privacy enhanced by a metal mesh with a geometrical pattern where sufficient light can penetrate, constructing a veiled threshold in between the exterior and the internal courtyards.

Due to the density and variety of the program presented in this clinic, the spaces are sectioned off into multiple self-sufficient departments, which can operate independently from one another. Therefore easy orientation and navigation through the clinic is key, where each of the departments is color coded with sufficient signage throughout, to facilitate a universal way-finding technique.

AGi architects | New Sulaibikhat Medical Center

AGi architects | New Sulaibikhat Medical CenterThe New Sulaibikhat Clinic is viewed as an iconic progressive building, in which this vision could not have been apprehended without the generous donation of Mr. Ali Mohammad Thuniyan Al-Ghanim.

Location: Kuwait
Architects: AGi architects
Project name: New Sulaibikhat Medical Center
Type: Health
Date: 2012
Client: Ali Mohammed T. Al-Ghanim
Cost: Confidential
Renders: Interior images: AGi architects
Exterior images: Impresiones de Arquitectura
Awards: WAF Award 2013 Winner – Future Projects Health category
Design Team: Joaquin Pérez-Goicoechea, Nasser B. Abulhasan, Salvador Cejudo
Architectural team: Stefania Rendinelli, Hanan Alkouh, Bruno Gomes, Ana López Cerrato
Award: Bronze A’Design Award 2013 – “Architecture, Building and Structure Design Category”
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more