// arthitectural / Architecture / AGi architects | S Cube Chalet

AGi architects | S Cube Chalet

Architecture AGi architects | S Cube Chalet

AGi architects | S Cube ChaletS Cube family chalet is made up of three intertwined beach houses. The owners -two brothers and their sister each with their own families- want to continue enjoying the same exceptional environment in which they grew up, but with complete independency and privacy from each other. For these reasons, the design of these three small houses calls for a duplicated program, which maintains privacy, while benefiting from outdoor areas and sea views, by the use of several terraces.

AGi architects | S Cube Chalet

© Nelson Garrido

AGi architects | S Cube Chalet

© Nelson Garrido

Architectural solutions proposed by AGi
In order to create private and independent houses for each family -comprising of three young couples with two small children each-, AGi architects have divided the plot into two units, composed of two houses that are mirror images of each other, named S2 and S3. These units are separated by a staircase leading towards the third house, located at the higher level. The third house is positioned on top and across from the two residences, enjoying a large roof terrace with direct views towards the sea. Each of the three houses enjoys an individual outdoor area that is open to the sky, privacy from its neighbor, and extended sea views.

AGi architects | S Cube Chalet

© Nelson Garrido

The highly dense program in the intertwined houses is manipulated to create outdoor spaces which harvest the prevailing winds and enhance their circulation within the courtyards, allowing people to comfortably reside in them. The building is carefully situated to protect its exposure to the sun on the southern façade, whilst increasing shaded space on the northern side to frame views out to the sea as well as create a pleasant outdoor environment.

AGi architects | S Cube Chalet

© Nelson Garrido

AGi architects | S Cube Chalet

© Nelson Garrido

The outdoor spaces on the ground floor and the roof terrace of the third house on the upper level are the main distinguishing elements and spaces of this project; from which the three houses are organized around them. They are beach houses designed to optimize and enhance the outdoor experience.

AGi architects | S Cube Chalet

© Nelson Garrido

Program
S Cube chalet is developed into three levels:
S2 and S3 houses comprise of mirrored program, occupying two levels:
– Ground floor. Main bedroom, bathroom, kitchen, living room and a large courtyard open to the sea.
– First floor. Two bedrooms, bathroom and a terrace with side views to the sea, designed as a playing area for children. Terraces of both houses are visually separated by a grid.
S1 house is developed in two separate levels illustrated below:
– First floor. Main bedroom, bathroom, kitchen, living room, and a terrace connected to the S3 terrace.
– Second floor. Two bedrooms, bathroom and a large terrace facing the sea.

AGi architects | S Cube Chalet

© Nelson Garrido

Materials
The flooring, stairs and dividing wall between S1 and S2 are all are cladded using Indian sandstone. Interior walls and ceilings are finished using plaster and paint, whilst handrails are cladded with wood.

AGi architects | S Cube Chalet

© Nelson Garrido

AGi architects | S Cube Chalet

© Nelson Garrido

AGi architects | S Cube Chalet

© Nelson Garrido

The interiors have been designed by AGi architects. All materials used in the S Cube project are locally manufactured. The loose furniture produced by Spanish brands, supplied by Gunni & Trentino.

Location: Kuwait
Architect: AGi architects
Project Name: S Cube Chalet
Type: Residential | 750 m2
Date: 2007-2011
Client: Private
Cost: Confidential
Photographer: Nelson Garrido
Design Team: Joaquin Pérez-Goicoechea, Nasser B. Abulhasan, Salvador Cejudo
Architectural team: Robert A. Varghese, Abdul Hafiz Mohammed, Mónica Marqués, José Ángel del Campo
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more