// arthitectural / Concept & Competition / AGi Architects | Wafra Living Complex

AGi Architects | Wafra Living Complex

Concept & Competition AGi Architects | Wafra Living Complex

The design for the “Wafra Living” complex, consists of a high rise building set back from the street and an L-shaped building defining the street edge, conceived to maximize privacy within the community, whilst providing ample natural light and usable indoor and outdoor common spaces. Cuts have been made in the front building in order to provide better views for the lower floor apartments in the back tower.

AGi Architects | Wafra Living ComplexThe proposal combines at different levels domestic and collective scales, private and public, within the complex, whilst at the same time traces the way to merge in the neighborhood by offering part of the ground floor level (where the pedestrian and car access are) to community life through the retail facilities included. At level +6.00 m is created a “High Square”, a community space for the tenants to enjoy sports or any other leisure activities in a more private environment. A “veil” is created on the façade as an occupiable layer that conceals the various service spaces within the apartments that do not directly relate to the public.

AGi Architects | Wafra Living Complex

AGi Architects | Wafra Living ComplexIt is a unifying element throughout the project that is seen as a constructed space, rather than an aesthetic façade layer, that can be used for various purposes. It defines the whole compound as it starts on the 6th floor and grows, like ivy, vertically and horizontally, complementing the rest of the façade. It also serves to solve the needs for fi re egress and even as a walking path to the users. Thus this layer hosts the fire escape stairs, separated away from the cores to be placed in this secondary circulation layer that faces the inner courtyard of the complex.

Location: Jabriya, Kuwait
Architects: AGi Architects
Design Team: Dr. Nasser B. Abulhasan, Joaquin Perez-Goicoechea, Salvador Cejudo, Gwenola Kergall, Daniel Munoz, Stefania Rendinelli, Carmen Sagredo, Bruno Gomes, Jose Del Campo, Lucia Sanchez, Sharifa Alshalfan, Hanan Alkouh, Robert Varghese, Babu Abraham, Moyra Montoya, Nicolas Martin
Type: Housing | 6468sm
Year: 2010/2011
Client: Wafra Real Estate Co.
Renders: www.impresionesdearquitectura.com
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more