// arthitectural / Architecture / Agraz Arquitectos | E house

Agraz Arquitectos | E house

Architecture Agraz Arquitectos | E house

Agraz Arquitectos | E houseThe ground where the house owned by the Espinosa Viramontes family is interesting nevertheless complicated. Being the fourth house built by Ricardo Agraz for this client, it is important to notice that several changes in the family’s life have lead to constant moving.  Named E House, it seems to conquer a quite complex site, achieving a subtle and peaceful dialogue with other neighboring houses. Regarding the drafts, building comes out of three borders that give place to very dynamic exterior spaces in a standard ground plan for a triangular site.

Agraz Arquitectos | E house

Agraz Arquitectos | E houseA large central patio protected by a wooden lattice that controls light and shadow becomes the articulating point where family activity takes place. And a double height space where entrance and foyer are completes the area which is also animated by a circular stairway that leads to the second floor. Light plays a main role that finds splendor in wide open white spaces, generating high quality rooms that dialogue with the outside by carefully thought windows.

Agraz Arquitectos | E house

Agraz Arquitectos | E house

Agraz Arquitectos | E houseThese look out to noble gardens that surround the house recognizing the geometry and movement of the terrain. Natural building materials bring a sober language that is also elegant, ornament free, signaling the simplicity of lines. The house itself talks about an architecture that is capable of bringing out the best in simple and strong spatial conditions, and in figures brought up from clean and depurated sketches.

Text by Ana Guerrero Santos

Location: Puerta de Hierro, Zapopan, Jalisco, Mexico
Architect: Agraz Arquitectos
Project name: E house
Project: 2002
Construction: 2004
Collaborators: Óscar Cánovas, Giovanna Gaggero, Beatriz Ramírez
Construction: Salvador Aguirre
Industrial design: Cubo 3, Héctor Navarro
Woodwork: Esteban Gutiérrez
Aluminum: Ventalum
Lights: Construlita, Sergio Talancón
Painting: Alejandro Pérez
Marble: Rafael Ceja
Surface:
Land: 686.71m2
Construction: 543.56m2
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more