// arthitectural / Architecture / Agraz Arquitectos | I House

Agraz Arquitectos | I House

Architecture Agraz Arquitectos | I House

The converged work of Ricardo Agraz, Paolino de Vece and Santiago Ibarrarán developed a strong and clean architectural concept that created the right environment to accommodate the needs of a single inhabitant. Having privacy as a primary objective, the architects pursued the solution for a unique way of dwelling, bringing out a space where program sequences come to a minimal expression. Therefore, endless interior spaces are the basis for the architectural solution, where a central patio vanishes any possible frontier in between the different atmospheres of the house.

Agraz Arquitectos | I House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | I House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | I House

© Mito Covarrubias

The inside extends to the outside, creating a place that gives a beginning for a light and shade dialogue, a continuous flow between transition and contemplation, and a balance between user and observer of it all. Scale plays an important role in the spatial sequence in order to link the main scheme in intimate relation with the patio. Therefore, walls have been reduced to the minimum and have been converted into a sort of casing element that also enhances the relation between what occupies space in its most basic form, and that which divides it, allowing a natural follow-up of the house’s program.

Agraz Arquitectos | I House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | I House

© Mito Covarrubias

The double stories hall is the main bond of spatial elements as well. This is the place where the endless dialogue between volume and gap, light and shade, inside and outside begins, the place where the presence of a single space with diverse forms and atmospheres gains sense.

Agraz Arquitectos | I House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | I House

© Mito Covarrubias

A simple and clear architecture that offers an easy reading of itself and the project, as a never-ending sequence of every balanced element held within. An honest architecture that deled with the east-west position of the site, and carefully answered with the mentioned patio that gives [ I ] House the chance to face southwards, having the main façade facing east, and hopefully fulfilling the client’s expectations.

Text by Ana Guerrero Santos

Location: Guadalajara, Mexico
Architect: Agraz Arquitectos | Ricardo Agraz, Paolino di Vece, Santiago Ibarrarán
Assignment: 2002
Construction: 2004
General contractor: Salvador Aguirre Cordero.
Interior design: Oscar Peña De la Mora
Collaborators: Oscar Canovas, Giovanna Gaggero, Beatriz Ramirez Romero, Alberto Tacher, Sara Tamez
Woodwork: Esteban Gutierrez Velazco
Aluminum: Ventalum
Lighting: Sergio Talancón Crail
Bathrooms: Ramses Galindo
Stone: Luigi Sasso
Painting: Alejandro Perez
Marble: Rafael Ceja
Photography: Mito Covarrubias
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more