// arthitectural / Architecture / Agraz Arquitectos | ML House

Agraz Arquitectos | ML House

Architecture Agraz Arquitectos | ML House

Agraz Arquitectos | ML HouseML house has been conceived as an architecture that is capable of containig and perpetuating the spirit of each member of the family; an art form that enhances the day inn, day out with its singular presence and becomes the lively back-drop for the making of the personal momoire . The projet proposes the disolution between the urban and the residential boundaries; the street transforms into plaza and the interior becomes a garden that overlaps within the private and the public. Space configuration becomes a variable resulting from the interplay between light and shadow.

Agraz Arquitectos | ML House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | ML House

© Mito Covarrubias

Once the front sculpture is left behind, the entry garden appears as an overwhelming water mirror that captures surreal images of the sky and the tree branches that overflow from within the fountain. The entry event occurs under the undulating wood ceiling that clarifies circulation around the ineterior court; natural light permeates the double hight ceiling through a wooden skylight and transforms sun rays into seasonal patterns. Natural light becomes an ornament that transforms light and shadow into an everchanging play of surface and texture.

Agraz Arquitectos | ML House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | ML House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | ML House

© Mito Covarrubias

Vertical Circulation is conceived as a continuous spine that emerges from the undergroud and favours visual permeability through different levels and functions. Its architecture makes a gesture of fragile articulation that is consistent with the transparency of space and overlapping of function.

Agraz Arquitectos | ML House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | ML House

© Mito Covarrubias

Living and dining in the ground floor benfit from their southern orientation and make direct contact with the exterior gardens and patios; the upper level, eventhough having interesting views towards the exteriors, makes the best profit out of the scheeme by using the central court as the catalitic element that allows better independence from its urban surroundings. The family rooms in ground floor and in the upper level, stack up one upon the other towards the north, in order to make a better use of light for their destined activities and also in order to conform with the volumetric intentions of the main elevation.

Agraz Arquitectos | ML House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | ML House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | ML House

© Mito Covarrubias

Agraz Arquitectos | ML House

© Mito Covarrubias

ML house not only gathers togather the effort of two architectural firms that highly apretiate the refinement of design, but also promotes the participation of artists, industrial designers and a photographer in order to transform space into an adecquate scenario for the ideal way of living expected by its inhabitants.

Text by Ana Guerrero Santos

Location: El Secreto, Guadalajara, Jalisco, Mexico
Architect: Agraz Arquitectos
Project: 2006
Construction: 2007
Project name: ML House
Designers: Agraz Arquitectos SC., Ricardo Agraz, Paolino Di Vece
Collaborators: Alberto Tacher, Sara Tamez, Marisol Reynoso, Juan Antonio Jaime, Jessica Magaña, Javier Gutiérrez, Edgar Benítez, Luís Enrique Reynoso
Construction: Planeación Integral Constructores, Ing. Rodolfo Ojeda Ezeta
Wood work: Esteban Gutiérrez
Aluminium: Ico Alum , León Cabrera
Ilumination: Construlita, Sergio Talancón
Baths: Bathaus, Ramsés Galindo
Stone: Luigi Sasso
Marble: Javier Covarrubias
Kitchen: Mobile
Art: Fernando Sandoval,Adrián Guerrero
Interior design: Liliana Lavin
Industrial design: Cubo 3, Héctor Navarro
Photography: Mito Covarrubias
Site area: 730m2
Construction area: 615m2
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

 

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more