// arthitectural / Architecture / al bordE | Entre Muros House

al bordE | Entre Muros House

Architecture D Exterior 001

The wish to set up, the search for living in harmony with nature, the need of autonomy for each one of the three members of the family, the low budget (understood as the optimization of resources and spaces) and the phrase: “There is always another way of doing things and another way for living”, settled by her, were the starting point for the design.

Far from the pollution of the city, the house is set in the hillside of the Ilaló volcano in a indomitable land. It’s limited by two streams opened to the landscape of the valley. A cut in the sloping land helps to generate a platform for the project and also to get enough raw material to build the gravity walls. The waving form as a result of this cut in the land, defines the position and order of every wall.  The succession of these adobe walls and the different heights of the roof caused the division of the house even for the activity or the user.

In order to get rid off the domino effect, the gravity walls break their parallelism solving the structure and strengthening the character (spirit) of every “refuge”. The furniture is worked inside the thick adobe walls. The long corridor is used as an element that isolates the project from their immediate neighbors and reinforces the autonomy of every space.

This architecture aims to highlight the nature of the material elements that compose it, promoting the aesthetic, formal, functional and structural qualities as well as the maximum respect of the environment.

Asking Permission To the Ilalo Volcano

The harmonious relation between the nature and the architecture is very important for the owner and also a decisive fact for the design, constructive process and the operation of the house.

1. Following ancient customs, a ceremony is prepared to ask permission to the volcano. There, presents and the best auguries are buried creating an energetic center in the space that divides the social area from the private one. The house is cleaned of bad energies in the ceremony, and finally an offering is put into the energetic center which works as a meeting point between the users and the volcano.

2. The gray waters go to processing pools turning them into irrigating waters. A dry bath and a solar system to heat the water are designed. The wood and reed-grass have been cut in “good moon” to avoid the usage of chemical products for its treatment against plagues.

3. The land like material of construction generates low impact in the projects environment.  The raw material comes out of the generated cut in the sloping land.  It does not produce rubble, stores heat and regulates the interior climate by having the aptitude to absorb and desorber the dampness more rapid and in major quantity than other materials.

Architects: al bordE, David Barragán and Pascual Gangotena
Location: Tumbaco, Quito, Ecuador
Client: Carla Flor
Site Area: 5000 m2
Constructed Area: 180 m2
Design Period: 2007
Construction Period: 2007 – 2008
Technical Adviser: Arq. Bolívar Romero, Rammed Earth Specialist
Construction: Sr. Miguel Ramos
Collaboration: Estefanía Jácome y José Antonio Vivanco
Photographs: Raed Gindeya, Pascual Gangotena, David Barragán

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more