// arthitectural / Architecture / AL_A | Central Embassy Bankok

AL_A | Central Embassy Bankok

Architecture Bangkok Central Embassy 1


A new building by AL_A Central Embassy starts on site in Bangkok February 2011.

Located within the gardens of the British Embassy along Ploenchit Road, Bangkok’s primary commercial artery, the 1.5 million sq ft project merges a 7 storey luxury retail podium and a 30 storey 5 star hotel tower into a cohesive and sinuously twisting shape. The remarkable form wraps around two vertical light wells as internal spaces open up to reveal stepped terraces and vertical gardens. It rises up from the podium façade dividing hotel functions; private guest-related programs face the tranquil gardens of Lai Nert Park, while the hotel bar, reception lounge and sky terrace face the bright lights of the city centre.

Drawing on motifs and patterns found in traditional Thai architecture, the external skin is characterized by an assembly of extruded aluminium tiles, to create a dynamic pattern in response to external conditions. The distribution of tiles creates a moiré-like pattern, articulated by the play of light and reflection along the surfaces of these varying profiles. This rich and stimulating pattern visually emphasizes the wrapping form of the building as well as providing scale and texture to the extensive opaque frontage at podium level. All glazed areas are designed to merge seamlessly with the aluminium skin.

The building blurs boundaries between diametrically opposing elements: tower & plinth, façade & roof, local craftsmanship & digital technology, Thai tradition & contemporary design. By embracing advanced technology as well as drawing on local heritage and culture, Bangkok Central Embassy is an articulation of the search for a perceptive and contemporary architectural language. It is a design that is local to its surrounding and simultaneously redefines the location.

Location: Ploen Chit Road, Bangkok, Thailand
Architect: AL_A – Amanda Levete Architects
Team: Amanda Levete, Alvin Huang Alice Dietsch, Alex Bulygin, Peter Feldmann, Chris Geneste, Naoki Kotaka, Cyril Manyara, Jakob Pryzblo, Tanya Rainsley, Irene Shamma, Joy Natapa Sriyuksiri, Jurgen Strohmayer, Michael Wetmore, Claudia White
Program: Retail, entertainment and hotel complex
Client: Central Retail Corporation
Architect of Record: Pi Design
Service Engineers: MITR
Building Physics: Scott Wilson
Facade Consultant: Meinhardt Facade Technology
Quantity Surveyor: Davis Langdon Seah
Lighting: Isometrix
Total Area: 145,000 sqm
Hotel Area: 35,000 sqm
Retail & Entertaiment Area: 70,000 sqm
Parking Area: 40,000 sqm
Start on site: February 2011

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more