// arthitectural / Interiors / Alchemy Architects, home of the weeHouse | Nolo Loft

Alchemy Architects, home of the weeHouse | Nolo Loft

Interiors NoLo Loft by Alchemy entry stairs

Alchemy Architects has renovated a bland, 2000 square foot, boxy loft-style condominium into an oasis of habitable hues and selective spaces for its international owner.

Following Alchemy’s forward-thinking design and (often) typical disregard for convention, the master bedroom has been placed in the smallest room in the Loft, bringing whimsy into an otherwise austere space. At 8.5′ x 11′ the room is just big enough to center a queen-sized bed. A  textured curtain that wraps the room provides softness, acoustical separation, and the illusion of layered space—like being on stage in one’s own play. Hanging above the bed is an old-tech skeleton coil remnant—now a newborn chandelier. This piece is a variant of Bedspring Chandelier, a design by Alchemy Architects principle Geoffrey Warner, originally shown at the Weisman Art Museum in 2006.

The master bathroom features Bryan Carpenter’s off-the-shelf rigging hooks for towels and a  black iron C-clamp repurposed as a toilet paper holder (yes, Virginia, it really works). Carpenter  served as the Project Manager on the project. These hearty, industrial fixtures juxtaposed next to  a luxurious steam shower and custom bath cabinets show that modern design and contemporary details need not be uptight.

Together, Warner and Carpenter developed a floor plan with strong anchors by showcasing a  fire-engine red, entertaining-ready IKEA kitchen. Scott McGlasson of Woodsport created a  counter/table top using ash boards stained black that provide an elegant contrast to the cabinet’s sleek surface. A pair of mylar “feather” overhead lamps and a soaring Artemide fixture light the entrance corridor and kitchen in the spirit of Brancusi’s elegant sculpture Bird in Space.

South American wood floor is elevated to serve as leisure area, dance floor, or simply a stage for contemporary art installed right outside the bedroom. A nook for studying is also elevated just inside the front door. Sculptured timbers serve as graceful, yet functional steps allowing passage to these upper areas.

Alchemy started the schematic design of the space by defining a simple pallet of color and materials for the space: golds, warm browns, blacks, deep reds, and adding textures that melded rustic with simple and sleek: shiny red kitchen cabinets warmed with exotic wood and composite countertops. Being “green-thinking” comes naturally for Alchemy, as the theme of reuse/reduce/recycle appears in the use of cast off timbers for stairs and hot-rolled steel for doors and fireplace surround. Industrial materials are partnered with natural and rustic materials to temper the raw open space.

The space boasts corner wrap windows that look out onto the North Loop Warehouse District, just outside of downtown Minneapolis, allowing natural light to play effortlessly throughout the  various rooms. The now-distinctive environment embraces the client’s taste for eclectic and extraordinary details while being a welcoming place for friends and a home-away-from-home for the owner.

Location: Minneapolis, Minnesota, USA
Architect: Alchemy Architects, home of the weeHouse
Architecture and Design: Bryan Carpenter and Geoffrey Warner

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more