// arthitectural / Interiors / Alchemy Architects, home of the weeHouse | Silver Lake Smiles

Alchemy Architects, home of the weeHouse | Silver Lake Smiles

Interiors SLS ClinicArea 1

Silver Lake Smiles is the dental practice of Dr. David Anthony Ong. The office recently moved from Roseville to New Brighton, MN and features state of the art equipment in a contemporary design. Offering new products and treatment with the same quality dentistry and professionalism, Dr. Ong and his team members at Silver Lake Smiles treat every patient with the utmost care and respect. Dr. Ong also goes on mission trips to help underservedand uninsured patients in the Philippines and Guatemala.

1200 SF commercial space transformed into a clever and state-ofthe-art dental clinic. The palette of natural textures and natureinspired colors creates a welcoming and relaxing environment for patients.

David Ong, DDS, owner of Silver Lake Smiles in New Brighton, MN now practices in a relaxing and calming, yet clever and state-of-the-art clinic that reflects his practice’s mission: precision and innovation that is still sensitive to patients’ needs for comfort and reassurance.

“Alchemy understood from the beginning that they needed to create a sophisticated yet playful space and integrate a sense of privacy for my clients”, states Dr. Ong. “They respected my timeline, budget, and concerns–feedback from patients has been great!”

Starting with a blank slate of 1,120 SF of retail space in a suburban commercial center, Designer and Project Manager Bryan Carpenter developed an efficient floor plan that manages to be whimsical and theatrical. Color and texture palettes incorporate natural materials including bamboo, cotton, and walnut along with sound absorbing surfaces. The result is a calm, interesting, and inviting environment for patients at Silver Lake Smiles.

The office is organized by a hallway of light; a sculpture that Carpenter created from multiple translucent fiberglass panels separates the treatment area from the reception area. Full-length gold velvet stage curtains create a private lounge area and graciously surround the functional utility alcoves.

Complementing materials are used throughout the space. Removing the suspended ceiling tiles, replacing them with a patchwork of inexpensive rolled up roman blinds, and adding skylights above creates a space worth looking up to. Alchemy worked with Scott McGlasson of Woodsport to manipulate standard IKEA cabinets for a high-finish look. Off-the-shelf tool carts, glove dispensers created from stainless tissue holders, and whimsical toy highlights also help to distinguish this clinic, while adhering to a strict budget.

The once nondescript commercial space has been transformed into a contemporary dental clinic that is both cutting-edge and comfortable. Open wide and say ‘ahhhhhhhhhh . . . cool!’ .

Location: New Brighton, Minnesota, USA
Architect: Alchemy Architects, home of the weeHouse
Project Manager: Bryan Carpenter

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more