// arthitectural / Architecture / Aleksandar Savikin | Residential and commercial building in Smetanina Street

Aleksandar Savikin | Residential and commercial building in Smetanina Street

Architecture _DSC0447_resize

The building is located in the elite and very quiet part of Belgrade (Dedinje), known as the most beautiful and greenest part of town with both recently built and pre-war villas.

The building is free standing, surrounded by a garden. It consists of three lamellas. In the central lamella there is an entrance hall with a reception and all vertical communications. On the ground floor of this lamella there is an architecture studio occupying 134m2 and a small apartment of 46m2. There are two identical apartments on the first and second floor occupying 265m2 each.

The other two lamellas are connected with the central one and they are identical, each having six apartments of 150m2.

In total – there are 14 flats, one small apartment and one office.

All apartments and the office space on the ground floor have access to a large paved garden framed by a jardiniere.

The car parking area is in the basement, as well as storage area and a fitness room. There is a direct access to a large, shared, garden.

The building is designed so as to connect the interior with outer space and this is why all openings on the apartments stretch from floor to ceiling. In most living rooms there are sliding windows that are 5.7m wide and when they are wide open they allow a touch with the greenery. Public communications (stairways and corridors) have glass walls that provide a beautiful view of the inner courtyard.

All the windows without terraces are equipped with aluminum shutters (wood pattern) and the terraces are linked in places vertically  with screens of the same material. They bring the rhythm, dynamics and plasticity of the façade and provide for the privacy, “warmness” and “softness” of the building. This is why the building is well-fitted with the surrounding despite its large size.

Special attention is paid to horticultural landscaping, new plants and trees have been planted as well as carpetgrass, the artificial irrigation system has been installed and low vegetation placed in the   jardineres. Lighting balls in different sizes have been “scattered” all over the free areas of the yard and are automatically lit up by sensors as soon as the night falls.

Architect: Aleksandar Savikin
Collaborators: Zoran Lazovic, Jasna Rajacic Jaksic, Marko Pajagic, Srdjan Galic, Vladimir Petrovic
Location: Smetanina 9, Belgrade, Serbia
Project Area: 3284.3m2
Project Year: 2004
Finished: 2010
Photograph:
Aleksandar Savikin

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more