// arthitectural / Interiors / Alfonso Alzugaray | Rehabilitación De Un Edificio Entre Medianeras

Alfonso Alzugaray | Rehabilitación De Un Edificio Entre Medianeras

Interiors Alfonso Alzugaray | Rehabilitación De Un Edificio Entre Medianeras

This is a project about the restoration of a building between two party walls defined by a medieval division into lots old town. The plot is stretched in order to light up in two parallel streets and around 19 meters far from each other. The minimal width of 2.20 meters makes it worthy of being qualified as “unagi no nedoko”, which are narrow residual plots in Japanese cities.

Alfonso Alzugaray | Rehabilitación De Un Edificio Entre Medianeras

© Luis Prieto

Alfonso Alzugaray | Rehabilitación De Un Edificio Entre Medianeras

© Luis Prieto

The dimensions, which are truly difficult to reconcile the strict rules of habitability required in any housing intervention, became the first appeal of the proposal. Although in such cases the idea of aggregation of plots is often used to obtain comfortably habitable dimensions, due to a series of administrative complications the owners had to investigate the possibilities of carrying out the process without taking into account the adjacent buildings.

Alfonso Alzugaray | Rehabilitación De Un Edificio Entre Medianeras

© Luis Prieto

Alfonso Alzugaray | Rehabilitación De Un Edificio Entre Medianeras

© Luis Prieto

Initially we obtained planning permission with a project that distributed two dwellings alternating thanks to flights of crossed stairs. However during the construction process suggestive cross views and transparencies from street to street became visible and made us, both technicians and owner, to work on a single block on five levels. As it is easy to understand, the only feasible distribution gave to the building a centered position of the stairs that enabled units to each side with lighting and also ventilation to each of the facades. The heart of the building is composed of the staircase, the glass paved walkway that enables good lighting to the whole central portion, and the small domestic elevator. These three elements solve the program with little added divisions and changing and attractive usage possibilities thanks to some mobile furnishing.

Alfonso Alzugaray | Rehabilitación De Un Edificio Entre Medianeras

© Luis Prieto

The project builds its image in the only constructive elements that defined the building: wood structure and brick party walls. These walls, which are hidden behind thick plaster layers, were recovered, cleaned and grouted with lime mortar in the well-preserved canvases. The project sought to show up the expressive power of this rough and uneven material facing lightness and smoothness of the new contributions, which are mostly metal and glass pieces and smooth surfaces that are painted white. Lighting also seeks to support those effects, so that the gradient light emphasizes the expressiveness of brick, while points of light, which are hidden in the wooden structure, emit light to the white surfaces enabling any lighting piece hanging below the structure.

Alfonso Alzugaray | Rehabilitación De Un Edificio Entre Medianeras

© Luis Prieto

Neatness of spaces is consequently shown up by setting value on the preexisting composition in front of the added elements. We are able to enjoy an entire volume basically defined by its powerful brick party walls.

Location: Calle Nueva 15, Pamplona, Spain
Architects design: Alfonso Alzugaray, Carlos Urzainqui
Architect. colab: Leire Leoz
Surface built: 188 m2
Project and construction: 2007-2012
Client: Private
Constructor: Construcciones COMAL
Quantity surveyor: Pedro Legarreta Nuin
Structure eng: FS estructuras
Photographer: Luis Prieto
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

 

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more