// arthitectural / Architecture / aLL Design | Wembley Car Park

aLL Design | Wembley Car Park

Architecture P1040706

As part of the ongoing Wembley Stadium master plan, aLL Design were approached by Quintain to develop ideas for the façade to this multi-storey car park which had been designed by Leslie Jones Architects. The car park provides 732 spaces to serve Wembley Stadium as well as the recently completed London Designer Outlet shopping mall.

P1040699

P1040697The new masterplan intends that Wembley will be a national and international destination and a key contributor to the London economy. Due to the car parks prominent location next to Wembley Stadium, the local authority asked Quintain to design the car park in a way which hides its use and contributes to the character of the area.

P1040693

P1040690The design was developed as a dynamic cladding system, which changes as you walk around the building and from day to night. The resulting ‘tickertape’ style appears as random fins in red, white, black and chrome, however the panels are carefully designed to be cut from a standard sheet of aluminium with little waste. The fixing system was designed so that the angle of each fin can be adjusted and changed over time.

P1040704

P1040701The fins have not only been used for their aesthetics but are also functional and limit views into the car park whilst allowing sunlight in and views out. The building was completed on 6th of December 2013.

P1040713

Location: London, UK
Architect: aLL Design
Completion: 2013
Client: Quintain
Contract value: £14,5 million
Size: 19,122 m2
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more