// arthitectural / Concept & Competition / AHMM | Royal Court Theatre

AHMM | Royal Court Theatre

Concept & Competition Royal Court Theatre_View 02

Royal Court Theatre_View 01

The Grade II Listed Royal Court Theatre has a rich history as a significant venue for national touring theatre, opera, ballet, pop music and comedy, and has been located at the heart of Liverpool’s cultural and social life for nearly 200 years.

The project began for us in late 2008 when the Royal Court Trust when we won the open architecture competition to refurbish and reinvent the building. The project is in the process of obtaining planning approval, and is a phased development due for completion in 2014.

The scheme creates a strong vision for the theatre which results in a fully renovated interior space with new public areas, bars and facilities with improved access at ground floor level and vertical circulation throughout. The renovation will include the addition of a new roof top bar for theatre goers and side extension to increase back of house facilities. The ground floor extension will unify floor levels to allow direct access from the public realm.

The large glazed façade to the corner of the building seeks to open up the retained brickwork as an interior space that draws in the public. This ground floor public space was inspired by the way the viewer is drawn into Edward Hopper’s Nighthawks through the distortion of perspective and the blurring of public and private within the painting.

Untitled-1

The scheme will be delivered in four fully independent phases;

1. Connect and rationalise internal public areas. The prime corner aspect of the building will be given over entirely to public foyers/bars on each level with a vertical void connecting the spaces. Seating within the auditorium will also be improved to reflect the theatre’s ongoing transformation into a world-class venue.

2.Create a new entrance foyer. The ground floor extension will provide vital foyer space. At first floor level a reveal will be cut into the existing façade to allow a first floor terrace above the extension. Advertising will be removed off the existing brick façade and displayed within two triangular elements that relate to the Liverpool Metropolitan Cathedral’s bell tower. These elements will bookend the extension.

3.Create a new rooftop venue. A new rooftop public bar will maximise the opportunity afforded by the existing building’s roof. This new public bar area will offer views across the Liverpool skyline seen through the Royal Court’s new signage.

4.Create additional Back of House areas through the creation of a side extension for office and green room space. The extension will be clad in the same material as both the proposed ground and roof top additions – corten. This material will compliment the brick façade clearly establishing existing and new elements of the theatre.

Location: I Roe Street, Liverpool, UK
Architect: AHMM Allford Hall Monaghan Morris
Client: Royal Court Trust
Completion: 2014
 
Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Sharing is Caring...
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditPin on PinterestShare on LinkedInShare on StumbleUponShare on Tumblr

Have anything to say?

// arthitectural / You may also like to see...

The new campus of TAC SEV is built across from the existing property of Tarsus American College (TAC). Considering its proximity to the historic context of the school, the new campus is conceived, as a design principle, a part of the TAC campus it is separated from by a road that traverses the premises. An […]


more